ENSZ: 100 millió felett az otthonukból elűzött emberek száma

ENSZ: 100 millió felett az otthonukból elűzött emberek száma

Ukrajnai menekültek Mezőkaszonyban (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Először lépte át a 100 milliót az otthonukból elűzött emberek száma az ENSZ menekültügyi főbiztossága szerint. Az ok a világszerte zajló konfliktusok és az ukrajnai háború.

– A százmillió letaglózó szám, egyszerre kijózanító és riasztó – mondta Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa. Ennek szerinte vészjelzésként kell szolgálnia a pusztító konfliktusok megoldására és megelőzésére, az üldöztetés megszüntetésére, valamint az ártatlan embereket otthonuk elhagyására kényszerítő okok kezelésére.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának legfrissebb adatai szerint 2021 végére világszerte 90 millióra nőtt az otthonukból elűzött emberek száma az újonnan kirobbanó erőszakhullámok vagy elhúzódó konfliktusok következtében például Etiópiában, Burkina Fasóban, Mianmarban, Nigériában, Afganisztánban és a Kongói Demokratikus Köztársaságban. Továbbá, az ukrajnai háború miatt csak az idén 8 millió ember kényszerült elhagyni az otthonát az országon belül, és már több mint 6 millió határátlépést regisztráltak az országból. Ez a szám a világ népességének több mint 1 százaléka, ha a 100 millió otthonából elűzött ember egy országot alkotna, az a világ 14. legnépesebb állama lenne. 

– Az a reakció, amellyel a nemzetközi közösség az ukrajnai háború elől menekülőket eddig fogadta, túlnyomórészt pozitív volt – mondta Grandi, hozzátéve, hogy az együttérzés tehát továbbra is él, és ugyanilyen mozgósításra lenne szükség a világ összes válsága esetében. Ám végső soron a humanitárius segítség csak tüneti kezelés, nem gyógymód. Ahhoz, hogy ez a tendencia megforduljon, az egyetlen megoldás a béke és a stabilitás, hogy az ártatlan emberek ne kényszerüljenek arra, hogy az otthoni életveszély vagy a menekülés és számkivetettség bizonytalansága között kelljen választaniuk.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.