ENSZ-főtitkár: ideje véget vetni ennek az abszurd háborúnak

ENSZ-főtitkár: ideje véget vetni ennek az abszurd háborúnak

António Guterres ENSZ-főtitkár (Fotó: MTI/AP/Alberto Pezzali)

Fotó: Alberto Pezzali

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ideje véget vetni az Ukrajnában zajló abszurd háborúnak, mert a konfliktus sehova sem vezet, az ukránok pedig a földi poklot élik át – jelentette ki kedden António Guterres ENSZ-főtitkár.

A háború folytatása Ukrajnában erkölcsileg elfogadhatatlan, politikailag védhetetlen és katonailag értelmetlen – szögezte le a portugál politikus újságírók előtt New Yorkban. Ha Mariupol el is esik, Ukrajnát nem lehet városról városra, utcáról utcára, házról házra elfoglalni. Ezt a háborút nem lehet megnyerni, előbb vagy utóbb a harcmezőről a békeasztalhoz kell ülni a főtitkár szerint. Az Azovi-tenger partján fekvő város tanácsa kedden úgy fogalmazott, hogy az orosz haderő „halott föld hamvaiba” bombázza a várost, írja az MTI.

– Véget kell vetni ennek az abszurd háborúnak – nyomatékosította az ENSZ főtitkára. Az ukránok „a földi poklot élik meg, és ennek hatásai világszerte érezhetőek. Az egekbe szökő élelmiszer, energia és műtrágya árak globális éhínséghez vezethetnek, miközben a fejlődő országokat már így is fuldokolnak a Covid súlya alatt” – idézi a The Guardian a főtitkárt.  

Ugyanakkor nem veszíthetjük el a reményt. A különböző szereplőktől származó értesüléseim alapján több kulcsfontosságú kérdésben diplomáciai előrelépés van kilátásban – mondta Guterres, aki szerint ideje elkezdeni komolyan tárgyalni. – Ez elkerülhetetlen. A kérdés csak az, hogy hány életnek kell még elvesznie – mondta az ENSZ-főtitkár. 

Az ENSZ szerint a harcok miatt már 10 millió ember volt kénytelen elhagyni otthonát Ukrajnában. 

A háborúról szóló percről percre közvetítésünket itt olvashatja!