Erdélyi értelmiségiek tiltakoznak Orbán beszéde ellen

Erdélyi értelmiségiek tiltakoznak Orbán beszéde ellen

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök előadást tart a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban az erdélyi Tusnádfürdőn 2022. július 23-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A magyar miniszterelnök hétvégi tusványosi beszéde ellen tiltakozva kezdeményezett petíciót négy erdélyi értelmiségi – számolt be róla a Főtér.ro.

Eckstein-Kovács Péter egykori RMDSZ-politikus, Fosztó László és Magyari Nándor László szociológusok, valamint Gáspárik Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház igazgatója a Pluralizmus Erdélyben kezdeményező csoport nevében úgy gondolja: vissza kell utasítani azt a hangnemet, amelyen Orbán Viktor idei tusványosi előadásán megszólalt, fajelméleti, rasszista fejtegetésbe bocsátkozva.

„Emberi »fajok« nem léteznek, hiszen mindahányan a Homo Sapienshez, mint egységes fajhoz tartozunk. A Nyugat hanyatlásának víziója, amelyet a beszéd fölvázolt, ahol »kevert fajú« poszt-Nyugat áll szemben a közép európai nemzetállamok nem keveredő népességével, a második világháborúhoz és a holokauszthoz vezető korszak retorikáját idézi föl” – olvasható az erdélyi magyar hírportál által idézett petícióban, amelynek kezdeményezői és aláírói szerint szerint ilyen tartalomnak és beszédmódnak nincs helye az erdélyi magyar nyilvánosságban, „amely évszázadok óta az etnikai, vallási tolerancia színhelyeként gondol saját magára”.

A kezdeményezők felróják az RMDSZ-nek és az erdélyi magyar média túlnyomó részének, hogy „cinkosan hallgatnak”, ami nem szolgálja a romániai magyarok érdekeit, és elvárják, hogy az RMDSZ vezetői „határolódjanak el Orbán Viktor előadásának fajelméleti, rasszista érvelésétől”.

A petíció ide kattintva érhető el, cikkünk megjelenéséig 357-en írták alá.