Erdogan nem engedi, hogy Isztambul ellenzéki polgármestere gyűjtést indítson a korlátozások miatt károsultaknak

Erdogan nem engedi, hogy Isztambul ellenzéki polgármestere gyűjtést indítson a korlátozások miatt károsultaknak

Erdogan támogatója várja az elnök érkezését, tavaly decemberben Isztambulban (Fotó: Reuters)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egymásnak feszült Recep Tayyip Erdogan török elnök és Ekrem Imamoglu, Isztambul ellenzéki polgármestere a koronavírus-járvány törökországi kezelésére irányuló ügyek miatt. A jótékonysági adományok és a kijárási tilalom a vita tárgya – idézte az MTI a török sajtóbeszámolókat.

Erdogan és az Imamoglu vezette önkormányzat egyaránt hétfőn indított gyűjtést azok számára, akik a fertőzés terjedésének megfékezése érdekében hozott hatósági intézkedések nyomán kárt szenvedtek. A török államfő szerdán bírálta Imamoglu lépését, és úgy fogalmazott, „nincs értelme egy államnak az államon belül”. Leszögezte, hogy gyűjtést csak azon állami szervek folytatnak, amelyeket a köztársasági elnök kijelölt. Ha önkormányzatok a tartományi kormányzói hivatal engedélye nélkül kezdeményeznek adakozást, akkor az az „állam az államon belül logikája”, ami a hatalom megosztása – vélekedett Erdogan, hozzátéve, hogy „ehhez senkinek nincs joga, és a törvények sem engedik meg”.

A török belügyminisztérium kedden közölte, hogy az önkormányzatoknak – az isztambuli városvezetést is beleértve – nem áll jogában a kormányzó jóváhagyása nélkül gyűjtést kezdeményezni, ezért fel fognak lépni a felelősökkel szemben. Az isztambuli önkormányzat pert indított a belügyminisztérium ellen, amiért a tárca befagyasztotta a gyűjtés céljából nyitott számlaszámokat.

Erdogan és Imamoglu között abban sincs egyetértés, hogy szükség van-e teljes kijárási tilalom bevezetésére. A török vezetés az utóbbi hetekben ugyan nagymértékben leszűkítette a közösségi életet, és arra kérte az állampolgárokat, hogy maradjanak otthon „önkéntes karanténban”, de kijárási tilalmat csak a 65 év felettiek és a krónikus betegségtől szenvedők számára léptetett életbe. Imamoglu hétfőn az ellenzéki FOX televíziónak adott interjújában arra hívta fel a figyelmet, hogy amennyiben a 16,5 milliós Isztambul lakosságának csak a 15 százaléka kimegy az utcára, az 2,5 millió embert jelent. – A jó idő beálltával az emberek így vagy úgy, de kimozdulnak. Ha nem is egész Törökországra, de Isztambulra vonatkozóan el lehetne rendelni a teljes kijárási tilalmat – szorgalmazta.

Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter szerda esti ankarai sajtótájékoztatóján közölte, hogy az előző 24 órában 2148-al 15 679-re nőtt az igazolt fertőzöttek, 63-mal pedig 277-re a halálos áldozatok száma. Jelenleg 979-en szorulnak intenzív ellátásra, 692-en vannak lélegeztetőgépre kapcsolva, 333-an viszont már meggyógyultak. Az ország az elmúlt nagyjából egy hétben ugrásszerűen megnövelte a napi koronavírus-tesztek számát, eddig csaknem 107 ezret végeztek el, ebből csak az utóbbi két napban közel 30 ezret.