Erős földrengés rázta meg Haitit

Erős földrengés rázta meg Haitit

A földrengésben megrongálódott Szent Szív templom Les Cayes-ben 2021. augusztus 14-én. A mai napon erős, az amerikai földtani intézet (USGS) tájékoztatása szerint a Richter-skála szerinti 7,2-es erősségű földrengés rázta meg Haiti déli részét. MTI/AP/Delot Jean

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szombaton pusztító erejű földrengést jelentettek Haiti partjai közelében. Az Egyesült Államok földtani intézete (USGS) 7,2-es, az Európai Mediterrán Szeizmológiai Központ (EMSC) 7,6-os erősségű rengést jelzett a térségben – számolt be a Reuters.

A pontos károkról egyelőre még nincsenek hírek, de az első jelentések szerint rengeteg épület összedőlt, és több halálos áldozat lehet. 

A földmozgás után szökőár-figyelmeztetést is kiadtak, több helyen számítanak három méternél is magasabb hullámokra.

A helyzetet súlyosbítja, hogy a jövő hét elején erős trópusi vihar és eső éri el a térséget a CNN híradása szerint.

Az országot 2010-ben megrázó, hasonló erejű földrengés és utórengései becslések szerint több mint 200 ezer közötti halálos áldozattal jártak, és rengeteg épület dőlt romba. Most annyival talán jobb a helyzet, hogy a földrengés távolabb következett be a fővárostól, az epicentrum a karibi ország délnyugati részében, Port-au-Prince-től 200 kilométerre nyugatra, 10 km mélyen volt.