Észak-Korea közepes hatótávolságú rakétát tesztelt

Észak-Korea közepes hatótávolságú rakétát tesztelt

2018. szeptember 9-én közreadott kép Kim Dzsongun észak-koreai vezetőről az ország alapításának 70. évfordulója alkalmából tartott felvonuláson, Phenjanban (Fotó: MTI/AP/Kin Cheung)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ebben a hónapban már hetedszer hajtott végre rakétakísérletet Észak-Korea helyi idő szerint vasárnap reggel. Ekkora rakéta tesztelésére 2017 óta nem volt példa – tudósított a BBC dél-koreai források alapján. A kísérletet Japán, Dél-Korea és az Egyesült Államok is elítélte.

A kelet-ázsiai ország annak ellenére folytat rakétakísérleteket, hogy az ENSZ megtiltotta nekik a ballisztikus és atomfegyverek fejlesztését. Észak-Korea azonban rendszeresen megszegi a tilalmat, ezért nemzetközi szankciók vannak érvényben ellene.

A dél-koreai források szerint az északi szomszédjuk vasárnap egy közepes hatótávolságú ballisztikus rakétát tesztelt. Becsléseik szerint a rakéta elérte a 2000 km-es magasságot, 30 percig repült, 800 km-t tett meg, majd a Japán-tengerben landolt.

A kísérletsorozatra válaszul az Egyesült Államok január elején újabb szankciókat vezetett be Észak-Koreával szemben. A két ország viszonya ismét mélyponton van, Joe Biden amerikai elnök hivatalba lépése óta elakadtak közöttük a tárgyalások.