Észak-Korea szerint a délről érkező propagandalufikkal hurcolhatták be a koronavírust

Észak-Korea szerint a délről érkező propagandalufikkal hurcolhatták be a koronavírust

A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által közreadott képen Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető 2022. június 27-én (Fotó: MTI/AP/KCNA/KNS)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az észak-koreai állami média pénteken azt sugallta: a koronavírus azt követően terjedt el az országban, hogy egyes állampolgárok Dél-Koreából érkező propaganda-léggömbökkel kerültek kapcsolatba. Dél-koreai aktivisták ugyanis évek óta léggömbökkel juttatják át propagandaüzeneteiket a két ország határán, és Phenjan gyakran kifogásolja ezt a tevékenységet, illetve azt, hogy a szöuli vezetés semmit sem tesz ellene.

A dél-koreai országegyesítési minisztérium kizártnak nevezte, hogy a vírus a léggömbökkel jutott volna be Észak-Koreába.

Az észak-koreai állami média a járványügyi központra hivatkozva azt írta, hogy a határhoz közeli Iphóból jelentették az első megbetegedéseket, és néhány itteni lakos hurcolhatta be a fertőzést a fővárosba, Phenjanba. A központ szerint egy 18 éves katona és egy ötéves kisgyermek „idegen tárgyakkal” került kapcsolatba Iphóban április elején, később pedig pozitív lett a tesztjük a koronavírus omikron variánsára. A járványügyi központ arra utasította a helyieket, hogy legyenek óvatosak a határon keresztül érkező idegen tárgyakkal, és azonnal értesítsék a hatóságokat, ha ilyet találnak. A híradások nem pontosították, hogy a központ mit ért „idegen tárgyak” alatt.

Észak-Korea korábban azt állította, hogy a hóesés és a költöző madarak is terjeszthetik a koronavírust. Phenjan óvintézkedésként még azt is megtiltotta az embereknek, hogy belemenjenek a tengerbe. Külföldi szakértők ezzel szemben azt állítják: a vírus azt követően jelenhetett meg Észak-Koreában, hogy az januárban rövid időre megnyitotta Kínával közös határát a teherforgalom előtt. A járvány fővárosi terjedéséhez egy katonai parádé és más tömegrendezvények is hozzájárulhattak.

Észak-Korea május 12-én ismerte el hivatalosan, hogy megjelent az országban a koronavírus. Phenjan májusban rendkívüli állapotot hirdetett, és országos zárlatot rendelt el a járványhelyzet miatt.

(MTI)