Észak-Korea valószínűleg interkontinentális ballisztikus rakétát lőtt ki

Észak-Korea valószínűleg interkontinentális ballisztikus rakétát lőtt ki

Észak-koreai ballisztikus rakéta egy katonai parádén (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A dél-koreai hadsereg közlése szerint Észak-Korea interkontinentális ballisztikus rakétát (ICBM) lőhetett ki helyi idő szerint csütörtökön, de az valószínűleg időközben csütörtököt mondott. Egy nappal korábban Észak-Korea egy tucat rövidebb hatótávolságú rakétát lőtt ki, ez volt a legtöbb rakéta, amit egyetlen nap alatt indítottak.

A nyugati elemzők attól tartanak, hogy e sorozatos rakétaindításokkal a sztálinista állam atomfegyver tesztelését készíti elő, de mindenképpen a nemzetközi helyzet eszkalálása a célja. Eközben Dél-Korea és az Egyesült Államok az eddigi legnagyobb közös hadgyakorlatot tartja a Koreai-félsziget térségében, amit az északiak agresszívnek és provokatívnak neveztek.

A csütörtöki nagyhatótávolságúrakéta-indításra helyi idő szerint 7.40 körül került sor. A ballisztikus rakéta 760 kilométert repült, és eközben 1920 kilométeres maximális magasságot ért el. A déliek szerint a teszt kudarccal zárult. Az interkontinentális rakéta mellett két kisebb hatótávolságú rakétát is indítottak.

A rakéta miatt a japán kormány vészjelzést adott ki, és az északi országrész lakosait arra szólították fel, hogy húzódjanak fedett helyre. Először úgy tűnt, hogy a rakéta átrepül Japán felett, de kiderült, hogy nem érte el a Japán-szigeteket, hanem eltűnt a Japán-tenger felett. Az amerikai védelmi minisztérium kijelentette, hogy az észak-koreai rakétaindítások jól mutatják, hogy az ország mekkora fenyegetést jelent a térség biztonságára. „Eltökéltségünk Dél-Korea és Japán védelme iránt megingathatatlan” – közölte a Pentagon szóvivője. 

Egy hónappal ezelőtt Észak-Korea már átlőtt egy ballisztikus rakétát Japán felett, öt év óta az elsőt. Idén rekordszámú rakétakísérletet hajtottak végre. 2006 és '17 között összesen hat nukleáris tesztet hajtottak végre, és többen arra számítanak, hogy hamarosan egy hetediket is végrehajtanak.

(BBC)