EU-biztos: Putyin célja az Európai Unió elpusztítása

EU-biztos: Putyin célja az Európai Unió elpusztítása

Harkivi civil épületek (Fotó: Defence of Ukraine/Twitter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bejelentése szerint az ukrán erők az ellentámadásuk során eddig harminc települést foglaltak vissza (szabadítottak fel) az orosz agresszoroktól az ország keleti megyéiben. Az orosz hadvezetés bejelentette, hogy erősítést küldenek Harkivba, amelyet az ukrán ellentámadás egyre jobban „veszélyeztet”.

Az orosz állami médiában tankhadoszlopokat, tüzérségi fegyvereket mutatnak, amelyek az állítások szerint Harkivba tartanak. Eközben az ukrán ellentámadás tovább folyik a keleti Dombasz régióban és délen is. A déli hadszíntéren vontatottabban haladnak az ukrán erőfeszítések, mint keleten.

Eközben az Európai Bizottság sürgeti az EU-tagállamokat, hogy vizsgálják felül az oroszok számára kiadható vízumok feltételeit, hogy ezzel szűrjék ki azokat a kérelmeket, amelyek biztonsági kockázatot rejthetnek. Ylva Johansson, a belügyi európai biztos így fogalmazott: „Nem szabad naivnak lennünk. Putyin célja az EU elpusztítása, és ott fog ránk támadni, ahol a leggyengébbek vagyunk.”

Az orosz tüzérségi támadásban megsemmisült az enerhodari áramellátási infrastruktúra, így teljes áramszünet borult a városra. Enerhodarban lakik a zaporizzsjai atomerőmű személyzete. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szerint a zaporizzsjai helyzet egyre veszélyesebb, és azonnal biztonsági zónát kell kijelölni az atomerőmű köré, hogy megelőzzék a nukleáris balesetet.

Az EU pénzügyminiszterei támogattak egy Ukrajnának juttatandó ötmilliárd eurós hitelt, hogy ebből működtessék az ország oktatási és egészségügyi rendszerét. Ez a hitel a májusban bejelentett kilencmilliárd eurós hitelcsomag része.

(Guardian)

 

Címkék: ukrajnai háború