EU: Ideje lenne kivizsgálni a járvány kitörésének körülményeit

EU: Ideje lenne kivizsgálni a járvány kitörésének körülményeit

Uniós zászló (Fotó: Unsplash/Sara Kurfess)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Unió az Egészségügyi Világszervezet (WHO) május 18-án esedékes ülésén támogatni fogja azt a határozattervezetet, amely a koronavírus eredetének és terjedésének független vizsgálatára vonatkozik – írja a South China Morning Post

A szervezet döntéshozó testületének május közepén esedékes ülésére sokan úgy tekintenek, mint a kínai diplomácia próbakövére. Eddig ugyanis a távol-keleti ország visszautasított mindenféle nemzetközi, illetve független vizsgálatot, amely a vírus eredetét és terjedését vizsgálta volna, mondván, azt a Peking elleni piszkos játszma részének tekinti.

A kínaiakat hibáztató Donald Trump amerikai elnök pedig egyenesen azzal vádolta a WHO-t, hogy kínabarát, és azzal fenyegetőzött, hogy leállítja a szervezet finanszírozását. Az amerikai vezetés vizsgálatot sürgetett, hogy bebizonyítsák, a Vuhani Virológiai Laborból szabadult ki a vírus. Tudósok viszont egyelőre nem találtak egyértelmű bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy igaz lenne az amerikai feltételezés.

Miután Brad Pitt viccet csinált belőle, Donald Trump visszatért, és kártérítést követel Kínától - videóval | Magyar Hang

Ezzel párhuzamosan az EU tovább folytatja az egyeztetéseket a WHO illetékeseivel, illetve más érdekelt felekkel az unió határozati javaslatáról, amely független vizsgálatot sürget azzal kapcsolatosan, hogy miként reagáltak a világ egészségügyi szervezetei a vírus kihívásaira, illetve hogy miként lehetne erősíteni ezen a területen a nemzetközi együttműködést.

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök üdvözölte az uniós kezdeményezést, mert fontosnak tartja, hogy a lehető leghamarabb tisztán lásson mindenki a kérdésben. – A vizsgálat segítené a világot a hasonló, világjárvánnyal fenyegető vírusfertőzés kezelésében – mondta, és hozzátette, hogy egészségügyi szakértőik szerint a vuhani vadpiacról indulhatott a járvány. 

A kezdeményezés kapcsán megszólalt az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Josep Borrell is, aki egyebek mellett abban látta a javaslat jelentőségét, hogy a független vizsgálat révén jobban megérthetjük a körülményeket, amelyek lehetővé tették a járvány kialakulását. Mint hangsúlyozta, a vizsgálatnak függetlennek kell lennie az USA és Kína között kialakult vitától.

Három óra alatt 7,4 milliárd euró gyűlt össze | Magyar Hang

Borrell arról is beszélt, hogy Kínával kapcsolatban kicsit naiv volt az unió. A távol-keleti ország ugyanis kissé szelektíven értelmezi a nemzetközi együttműködést és a nemzetközi jogszabályokat. Peking eléggé rossz néven vette a kijelentést, amit jól mutat, hogy egy nappal Borrell szavait követően, hétfőn feltűnően alacsony szinten képviseltette magát azon a koronavírus-járvány elleni küzdelem céljából összehívott, nemzetközi donorkonferencián, amelyen a világ több mint 40 országa 7,4 milliárd eurót összeget ajánlott fel a vakcinakutatás támogatására.