Törökország nem tartóztatja fel az Európa felé tartó menekülteket

Törökország nem tartóztatja fel az Európa felé tartó menekülteket

Szíriaiak lépik át a szíriai-török határt a dél-törökországi Hatayban 2020. február 28-án, miután Törökország úgy döntött, tovább már nem tartóztatja fel sem tengeren, sem szárazföldön az Európába igyekvő menekülteket (Fotó: MTI/EPA/Sedat Suna)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Válaszul a 33 török katona életét követelő légicsapásra, Törökország nem tartóztatja fel tovább a Görögországon át az Európai Unióba tartó menekültek áradatát – jelentette a török Demirören hírügynökség magasrangú ankarai kormányzati hivatalnokra hivatkozva.

A hírt később a több török sajtótermék is megerősítette. A Hürriyet angol nyelvű honlapja is beszámolt róla, hogy egy 300 fős, nőket és gyerekeket is magában foglaló csoport Edirne tartományon keresztül elhagyták az országot és beléptek Görögország területére. Az eseményről videót is feltettek az internetre. A csoportban szírek, irániak, irakiak, pakisztániak és marokkóiak is voltak.

Európába igyekvő menekültek tartanak az átkelőhely felé a görög határ mentén fekvő északnyugat-törökországi Edirne városában 2020. február 28-án (Fotó: MTI/AP/Ergin Yildiz)

A török hatóságok arról is beszámoltak, hogy nagyobb migráns csoportok torlódtak fel a nyugat-törökországi partoknál, és várhatóan megkezdik az átkelést a görögországi Leszbosz szigetére. Információk szerint hasonló a helyzet a török-szír határon, ahol a helyi hatóságok ugyancsak abbahagyták a harcok sújtotta Idlib tartományból Törökországon át az EU-felé tartó ezrek belépését az országba.

Rendkívüli NATO-tanácskozás, török-orosz diplomáciai üzengetés Szíria miatt | Magyar Hang

Az oroszok szerint ők nem intéztek légitámadást, és a török erők Szíriában ellenzéki fegyveres formációban tartózkodtak.

A török lépésre reagálva Görögországban és Bulgáriában bejelentették, szigorítják a határellenőrzést, szárazföldön és vízen is.

Az EU még 2016-ban kötött megállapodást Törökországgal, amelynek értelmében Ankara többmilliárd eurós támogatásért cserébe megszűri és feltartóztatja a Közel-Kelet felől, elsősorban Szíriából és Afganisztánból az EU irányába tartó migránsokat.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.