Greta Thunberg Brüsszelben: „Egy dolog hiányzik, az idő”

Greta Thunberg Brüsszelben: „Egy dolog hiányzik, az idő”

A globális felmelegedés ellen küzdő Greta Thunberg 16 éves svéd klímavédő aktivista és diáklány a sajtónak nyilatkozik az Európai Parlament strasbourgi épületében 2019. április 16-án (Fotó: MTI/EPA/Patrick Seeger)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Greta Thunberg éghajlataktivista vagyok, azért áldoztunk fel másfél évet az életünkből, hogy tiltakozzunk az ellen, hogy önök semmit sem tesznek – ezzel a mondattal köszöntötte az Európai Parlament környezetvédelmi bizottságát svéd tinédzser, aki néhány órával korábban az Európai Bizottság ülésén kapott felszólalási lehetőséget.

Bár az EP-ben szigorú belépési szabályok vannak életben a koronavírus-járvány miatt, mégis több százan voltak kíváncsiak a svéd kislányra. Aki tovább ostorozta a hallgatóságát, amikor azt mondta, hogy „amikor a gyermekeik bekapcsolták a tűzriasztót, önök kimentek a házból beleszagoltak a levegőbe, megérezték, tényleg tűz van, aztán visszamentek vacsorázni, tévét nézni és aludni ahelyett, hogy a tűzoltóságot hívták volna.”

Thunberg szerint az Európai Bizottság által bemutatott klímacélkitűzések rendkívül alacsony szintűek, ezzel Európa feladja a párizsi egyezményt. „Egy ilyen törvény erős üzenet arra, hogy erős, határozott lépéseket tesznek, de ez nem igaz” – jelentette ki Greta Thunberg, majd nyomatékosan hozzátette, hogy egy dolog nagyon hiányzik: az idő.

Soha nem látott sarkvidéki hőrekordok jelzik, hogy kezdenek valósággá válni a figyelmeztetések | Magyar Hang

A 2010-es években sorra dőltek meg a hőmérsékleti rekordok, és az adatok szerint a valaha mért tíz legmelegebb év közül nyolc az előző évtizedben volt, és úgy tűnik, a felmelegedés folyamatos lesz.

Figyelmeztette a hallgatóságát, hogy még mindig nem a legjobb tudományos adatokra támaszkodnak a döntéshozók, éghajlat-úttörőknek mondják magukat, mégis fosszilis erőműveket finanszíroznak. Úgy véli, nem 2050-re és 2030-ra, hanem minden előttünk álló évre célokat kell kitűznünk. Thunberget felállva, percekig tapsolták a képviselők.

A szakbizottság nagy pártjaihoz tartozó képviselők, az Európai Néppárt, a Szociáldemokraták és a Liberálisok ugyan támogatták a klímaaktivisták célkitűzéseit, de hangsúlyozták, világszerte nagyon kevés a partner ehhez. Az uniós tagállamok pedig amikor a költségvetésről tárgyalnak, akkor elsőként az innovációra fordítandó pénzből akarnak spórolni.

Sylvia Sardone, a populista Identitás és Demokrácia képviselője szerint Thunberget csak kihasználják, a környezetvédők csatája félrevezető, mert inkább Indiában és Kínában kellene tüntetni, nem Nyugat-Európában. Sőt, azt mondta, hogy a fiataloknak inkább le kellene mondaniuk az olcsó repülőjegyekről, az 5G-ről, a gyorséttermekről és az okostelefonokról. Egy másik olasz, a konzervatív Pietro Fiocchi pedig azt mondta: „Menjen vissza az iskolába és folytasson normális életet, a gyermekkor legalább olyan értékes, mint az éghajlat.”

„Klímapropagandát" és napelemeket rendelnének a kormánytól a magyarok | Magyar Hang

Megvan a sokáig szinte titokban tartott kormányzati klímakonzultáció eredménye! Tájékoztatást, párbeszédet, megújuló energiaforrásokat javasoltak klímakonzultáció kitöltő polgárok.

Az Európai Bizottság legújabb, a klímapolitikai jogi hátterének rendezésére vonatkozó csomagjának lényege, hogy javaslatot tettek egy jogilag kötelező erejű, a nulla nettó üvegházhatásúgáz-kibocsátás 2050-ig történő elérésére vonatkozó célkitűzésre. Az uniós intézmények és a tagállamok kötelesek együttesen meghozni a célkitűzés megvalósításához szükséges uniós és nemzeti szintű intézkedéseket. Ugyancsak tartalmazza a javaslat, hogy egy átfogó hatásvizsgálat alapján a bizottság javaslatot fog tenni az üvegházhatásúgáz-kibocsátás csökkentésére vonatkozó, 2030-ig szóló új uniós célkitűzésre. A hatásvizsgálatot követően az éghajlat-politikai jogszabályt módosítani fogják.

A vita már most előrevetíthető, mert sem a tagállamok, sem az Európai Bizottság, sem az Európai Parlament nem ugyanazt a célt tűzte ki maga elég, s ezek még meg sem közelítik azokat az elvárásokat, amelyeket a tudományos vélemények alapján a klímaaktivisták fogalmaznak meg.