„Magyarországon nem érvényesíthetem a jogaimat, ezért máshova költözök”

„Magyarországon nem érvényesíthetem a jogaimat, ezért máshova költözök”

A Budapest Pride résztvevői 2019. július 6-án (Fotó: Nádasi Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Napjainkban több leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és interszexuális (LMBTI) személy vállalja nyíltan identitását, de félelmük továbbra is erős, és sokszor éri őket erőszak és hátrányos megkülönböztetés” – ez derül ki az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége (FRA) által az Európában élő LMBTI-személyek személyes tapasztalatai alapján 2019-ben készített felmérés eredményeiből.

Ez az LMBTI-személyek ellen irányuló gyűlölet-bűncselekményekről és hátrányos megkülönböztetésről valaha készült legnagyobb felmérés, amelyben 140 000 válaszadó vett részt, közöttük 15 és 17 év közötti fiatalok is. A felmérést a homofóbia, a transzfóbia és a bifóbia elleni világnap alkalmából (május 17.) tették közzé.

„Még mindig túl sok LMBTI-személy él rejtőzködve, attól félve, hogy kinevetik, hátrányosan megkülönböztetik, sőt, megtámadják. A Covid19-járvány miatt még több nehézséggel szembesülhetnek a munkavállalás és az egészségügyi ellátás terén. A szakpolitikai döntéshozóknak figyelembe kell venniük az LMBTI-személyek jogait és többet kell tenniük azért, hogy ténylegesen előmozdítsák e személyek jogainak maradéktalan tiszteletben tartását” – állítja a FRA igazgatója, Michael O’Flaherty.

Helena Dalli, az egyenlőségért felelős európai uniós biztos azt közölte: „annak ellenére, hogy az EU-ban fontos lépéseket tettünk az LMBTI+ személyek egyenlőségének biztosítása érdekében, ezek a személyek továbbra is jelentős diszkriminációról számolnak be. További aggodalomra ad okot, hogy az utóbbi időben az EU-n belül olyan, LMBTI személyek elleni incidenseknek voltunk tanúi, mint például a meleg büszkeség napi felvonulásokat érő támadások, az <LMBTI-ideológiától mentes övezetek> kinyilvánításai, az LMBTI-szimpatizáns hirdetések megbírságolása és egyebek. Az Európai Unióban mindenkinek joga van ahhoz, hogy biztonságban érezze magát és szabadon vállalhassa saját identitását.”

Magyarország esetében jó néhány adat eltér az uniós átlagtól. A magyar LMBTI-személyek 72 százaléka tart attól, hogy nyilvános helyen megfogja a partnere kezét, az uniós átlag 61 százalék. A válaszadók negyven százaléka elkerül bizonyos helyeket, mert attól tartanak, hogy támadás éri őket, ez 7 százalékkal magasabb az EU-átlagnál. Összességében Magyarországon 49 százalékuk érzett diszkriminációt legalább az élet egyik területén, az unióban ez 42 százalék volt. Ennek részeként arra a kérdésre, hogy az egészségügyi ellátásban vagy a szociális szolgáltatások terén érzett-e személyesen hátrányos megkülönböztetést, a magyar válaszadók 22 százaléka felelt igennel, ami a legmagasabb arány az EU-ban.

Nálunk a válaszadók 41, az Unióban pedig 36 százaléka gondolja úgy, hogy az elmúlt öt évben nőtt az intolerancia és az előítélet ezekkel az emberekkel szemben. Lesújtó képet fest a kormánnyal szembeni bizalom: az LMBTI-személyek mindössze 5 százaléka gondolja úgy, hogy a kormány hatékonyan harcol az előítéletekkel szemben, az uniós átlag 33 százalék. A tizenéves válaszadóknak csak a 16 százaléka gondolta úgy, hogy az iskolai oktatás pozitívan és kiegyensúlyozottan foglalkozik az LMBTI-személyek problémáival, az EU-s átlag 33 százalék.

A felmérés készítőinek egy 22 éves leszbikus magyar nő a következőképpen foglalta össze gondolatait: „Ha egy szóval kellene leírnom az életemet, az a félelem lenne. Félelem attól, hogy elveszítem a barátaimat és a családomat, mert a média beteg embereknek tartja az LMBTI-személyeket. Attól tartok, támogatás nélkül magamra maradok. Tehát teljesen el kell ezt rejtenem az életemben, soha nem lehetek önmagam, nem lehetek igazán boldog”.

Egy 19 éves biszexuális nő azt mondta: „Diák vagyok, tanárnak készülök. Nagyon-nagyon fontosnak tartom az LMBTQI-emberekről való megfelelő oktatást az iskolákban, ez elképesztő pozitív hatással lehet a hallgatóra.” Egy 23 éves leszbikus nő viszont nagyon elkeseredett: „Magyarországon nem érvényesíthetem jogaimat, nem tudok házasodni, házaspárként nem tudunk örökbefogadni, a jövőbeli karrieremet tekintve hátrányos helyzetben vagyok. Tanulmányaim végén átköltözünk egy toleránsabb országba.”

A legutóbbi, 2012-es felmérés és a mostani összevetése azt mutatja, hogy összességében kevés előrelépés történt az elmúlt hét évben. Egyes országokban az LMBTI-válaszadók több mint 70 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a társadalom toleránsabb lett, míg máshol mintegy 68 százalékuk azt mondta, hogy kevesebb toleranciát tapasztal.

Ami a részletes adatokat illeti, EU-szerte tíz válaszadóból hat nem meri nyilvánosan megfogni partnere kezét. Öt válaszadóból kettő állítja, hogy a felmérést megelőző évben zaklatás érte. Minden ötödik transznemű és interszexuális embert ért fizikai vagy szexuális támadás, ez az arány kétszer annyi, mint más LMBTI-csoportok esetében.

A válaszadók 20 százaléka érzi úgy, hogy hátrányos megkülönböztetés éri a munkahelyén, és több mint 30 százalék tapasztalt hátrányos megkülönböztetést nyilvános helyen, például étteremben, bárban vagy társaságban. Minden második LMBTI-tanuló mondja azt, hogy volt valaki a társaik, illetve tanáraik között, aki támogatta az LMBTI-személyeket. Minden harmadik LMBTI-személy pedig azt állítja, hogy nehezen jön ki a keresetéből. Az interszexuális és transznemű emberek esetében rosszabb a helyzet (közülük majdnem minden második mondja ezt).

Az Európai Unió nevében Josep Borrel külügyi főképviselő tett nyilatkozatot, aki azt mondta: „Az Európai Unió emlékeztet arra, hogy valamennyi emberi jog egyetemes, oszthatatlan, egymástól kölcsönösen függő és egymással összefüggő. Ezt nem feledhetjük sem globális válság idején, sem pedig a megszokott kerékvágásba történő visszatérés során. Senkit nem szabad magára hagyni és minden egyes emberi jogot figyelembe kell venni.”