Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Politico: Magyarország mindent kihúzott a tervezet szövegéből, ami az uniós költéseket a jogállamiság tiszteletben tartásához kötné

Szerző: | 2020. július 18., 16:45 | EU

Orbán Viktor magyar és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő munkavacsorája az Európai Unió kétnapos brüszeli csúcstalálkozója előtt, 2020. július 16-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Még javában tart az Európai Unió brüsszeli csúcsa, ahol a következő hétéves költségvetésről és a koronavírus-járvány okozta gazdasági károkat enyhítő mentőcsomagról is döntenének. A sok fordulós tárgyalások immár a második napja tartanak, és mivel összesen mintegy 1820 milliárd euro sorsáról van szó, igen feszültek is az egyezkedések a beszámolók szerint.

HIRDETÉS - AIP

Az már a csúcs előtt kiderült, Orbán Viktor és a magyar kormány egyértelművé tette, hogy költségvetési ügyekben nem akar semmiféle jogállamisági vitába belemenni, mondván, ez óhatatlanul politikai vita lesz.

Ezzel összefüggésben érdekes az amerikai politikai magazin, a Politico brüsszeli kiadásának egy bejegyezése a csúcsról vezetett élő közvetítésükben: közreadtak egy angol nyelvű tervezetet, amely azt mutatja, hogy minden, a jogállamiság kritériumára vonatkozó megjegyzést kihúzott a magyar kormány a hétéves büdzsé tervezetének szövegéből. Öt helyen vettek ki, írtak át dolgokat, és a magyar változat a „szabálytalan, rendellenes” pénzügyi visszaélésekkel szembeni fellépésekről ír a büdzsé vonatkozásában – a szankciókat pedig valamennyi tagállam egyhangú beleegyezésével lehetne szerintük hozni bárki ellen.

Érdekes, a tervezet 26. pontjában picit átfogalmaznák az Európai Ügység csalás ellenes szerepét. A Politico által közétett irat szerint az ominózus rész eredetileg úgy szólt: „A csalás elleni küzdelemhez az Európai Számvevőszék, az EU csalás elleni hivatala, az OLAF, az Európai Ügyészség és az Europol hangsúlyos részvétele szükséges.” A magyar javaslat ezzel szemben úgy módosítana: „A csalás elleni küzdelemhez az Európai Számvevőszék, az EU csalás elleni hivatala, az OLAF és az Europol hangsúlyos részvétele szükséges, valamint ott, ahol jogosult, az Európai Ügyészség és a tagállami hatóságok.”

Egy friss Twitter-bejegyzés szerint egyébként az Európai Tanács elnöke, Charles Michel épp Orbán Viktorral tart négyszemközti megbeszélést.

null

Next on is bilateral meeting of @eucopresident with PM Orban #EUCO pic.twitter.com/qJQFmHmxQs

FRISS: Közben a témában bejegyzést tett közzé Twitter-oldalán Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár megerősítette, semmiféle politikai előfeltételt nem lehet állítani a pénzek elosztásával és költésével szemben.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: Brüsszel, EU, EU-csúcs, Európai Unió, jogállamiság, Orbán Viktor, uniós költségvetés


HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Ferber Katalin

Fotó: Az élet, meg minden

Árnyék podcast – Öngól

Pin It on Pinterest