Orbán Viktor: Az uniós költségvetés a focinál is fontosabb

Orbán Viktor: Az uniós költségvetés a focinál is fontosabb

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő, miután brüsszeli újságíróknak nyilatkozott az Európai Unió csúcstalálkozójának harmadik napján a Leopold parkban 2020. július 19-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– A nyaralás, a belpolitika várhat. Még a foci sem olyan fontos, mint hogy megegyezzünk – így fogalmazott az Index tudósítása szerint Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap, az uniós állam- és kormányfők költségvetési csúcstalálkozójának harmadik napján. Szavai szerint bármeddig hajlandó folytatni a tárgyalásokat annak érdekében, hogy sikerüljön megegyezni a 2021-27-es költségvetésről és a hozzá kapcsolódó gazdasági helyreállítási alapról. Ugyanis az uniós vezetők mind tisztában vannak azzal, mennyire „drámai gazdasági helyzet Európában, rosszabb, mint gondolnánk”.

Orbán Viktor összességében úgy látja, hogy jó esély van a megállapodásra, de ehhez négy vitás területet rendezni kell. Ezek között van a helyreállítási alap nagysága, a támogatások és hitelek aránya, illetve elosztása, a költségvetési visszafizetések és a jogállamiság kérdése.

Utóbbi kétségkívül fókuszba került, pláne azután, hogy a magyar kormány lényegében kihúzná ezt a kifejezést a büdzsé tervezetéből, vagyis megtorpedózná azt az elképzelést, hogy bármilyen kifizetést ahhoz lehessen kötni. A miniszterelnök most azt mondta, „100 százalékos egyetértés van a jogállamiságról”. Ezzel arra célzott, hogy amennyiben valaki nem hajlandó elfogadni a jogállamiságot, azt nem anyagilag kell büntetni, hanem annak azonnal el kell hagynia az Európai Uniót.

Itt külön kitért Hollandiára. Mark Rutte holland kormányfő ugyanis nemrég úgy nyilatkozott, a jogállamisági feltételeknek mindenképpen szerepelniük kell az uniós költségvetési megállapodásokban, azokat nem szabad elvetni. – A piros sarokban Hollandia áll, a kékben pedig Magyarország – Orbán Viktor most így írta le a helyzetet. Majd azt is hozzátette, „nem tudom, utál-e engem vagy Magyarországot a holland kormányfő, de nagyon erősen támad”. Ennek ellenére úgy látja, hogy a kollégájával meg lehetne egyezni, a valódi szembenállás a két ország parlamentje között van, ezért a két országgyűlés között kell párbeszédet tartani.

Az MTI beszámolója szerint egyenesen úgy fogalmazott, ha nem sikerül megállapodásra jutni a vitás kérdésekről a költségvetéssel és a mentőcsomaggal összefüggésben, az Hollandiának lesz köszönhető.

A miniszterelnök arról is beszámolt, hogy a jogállamisági feltételrendszerről képviselt álláspontját a kollégái elutasították, ahogy azt a kérését is, hogy a hetes cikk szerinti eljárást minél hamarabb lezárja az Európai Unió Tanácsa. De ő továbbra is küzdeni fog azért, hogy a politikai és a gazdasági kérdéseket szétválasszák. 

Emellett idő kell ahhoz, hogy egy újabb jogállamisági mechanizmust állítsanak fel, a miniszterelnököt a kommunista rezsimre emlékezteti, hogy a javaslatban a „bűn elkövetése előtt”, a gyanú miatt büntetni lehet.

Szijjártó Péter külügyminiszter is megszólalt az ügyben, szerinte Magyarország minden olyan európai szerződést tiszteletben tartott, betartott és teljesített, amelynek nyomán az Európai Uniós források tisztességes és politikamentes elosztását jogosan várhatjuk el. – A nemzetközi liberális mainstream sokszor próbálja elhitetni velünk, hogy az európai uniós források valamifajta nagyvonalúságnak a kifejeződését jelentik a nyugati barátaink részéről, ez azonban nem így van – írta a Facebook oldalán, hozzátéve, az uniós források „nem humanitárius adományok, és nem a nyugat-európai országok jófejségének vagy nagyvonalúságának köszönhetően állnak elő, hanem az európai emberek, köztük a magyar emberek teljesítményének nyomán teremtődnek meg”.

A vasárnapi az uniós csúcstalálkozó már harmadik napja. Délelőtt Angela Merkel német kancellár még úgy nyilatkozott, nem jósolható meg, hogy a most zajló európai uniós csúcsértekezleten sikerül-e megállapodásra jutni az uniós költségvetésről és az ahhoz kapcsolódó, gazdasági mentőcsomagról, ugyanis a sok jóakarat ellenére az álláspontok még mindig távol állnak egymástól.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.