Az Európai Parlament feltételeket fogalmazott meg, de kész a vétóra is

Az Európai Parlament feltételeket fogalmazott meg, de kész a vétóra is

Az Európai Parlament brüsszeli ülésterme 2020. március 10-én (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kifejezetten érdekesen alakul az európai nagypolitika, könnyen lehet, hogy patthelyzet lesz a tagállamok és az Európai Parlament között. Az EP ugyanis elfogadott egy állásfoglalást, amelyben kijelentik, hogy a jelenlegi formájában számukra elfogadhatatlan a tagállami vezetők által köttetett alku az uniós pénzügyekről és az ahhoz kapcsolódó témákról.

A parlamenti állásfoglalások általában politikai jellegűek (ez is), de itt most még nem ér véget az EP szerepe. Ahhoz ugyanis, hogy legyen uniós költségvetés, mindenképpen szükséges a parlament támogatása is. Ha ez nincs meg, akkor nem léphetnek életbe az új szabályok, magyarul a képviselőknek vétójoguk van. A tagállamok megegyezés kapcsán a képviselők nagy többséggel azt mondták, hogy jelen formájában nem fogadják el a dokumentumot.

A következő megállapításokat tették:

  • Ugyan a rövid távú gazdasági helyreállítás szempontjából kedvező a megállapodás, de a hosszú távú költségvetés megvágása elfogadhatatlan.
  • Biztosítani kell a Helyreállítási Eszköz demokratikus ellenőrzését.
  • Elengedhetetlen, hogy az Unió kötelezettséget vállaljon új költségvetési bevételi források bevezetése mellett.
  • A költségvetési kifizetéseket a jogállamiság tiszteletéhez kötő, egyértelmű mechanizmusra van szükség.

A képviselők készek visszatartani a parlamenti jóváhagyást, ha nem sikerül javítani a megállapodáson.

A képviselők kijelentették, hogy a helyreállítási alap létrehozása ugyan „történelmi lépés”, de közben a zöld megállapodás, a digitális menetrend és egyéb uniós prioritások sorsa kérdésessé vált. Azt is leírták, hogy a jelenlegi állás szerint a környezetvédelemmel, a digitális átállással, az egészséggel, az ifjúsággal, a kultúrával, a kutatással és a határok kezelésével foglalkozó programok „finanszírozása 2020 és 2021 között drasztikusan, hirtelen [le fog csökkenni]”, 2024-től pedig „az egész uniós költségvetés a 2020-as szint alatt lesz, ami veszélyezteti az EU kötelezettségvállalásait és prioritásait”. Ezért egyértelművé tették, hogy nem hagynak jóvá egy rossz megállapodást.

A jogállamiság területén a Parlament „határozott sajnálatát fejezi ki”, hogy a jogállamiság, az alapvető jogok és a demokrácia fenntartása érdekében a hétéves költségvetés és a helyreállítási terv terén végzett bizottsági és parlamenti munkát az Európai Tanács politikai döntése jelentősen meggyengítette.

A nagy többséggel elfogadott dokumentumot nem támogatta a Fidesz képviselőcsoportja. Közleményükben azt írják, elutasítják „az elsősorban az EP balliberális többsége által támogatott állásfoglalást, amely az európai polgárok érdekeivel szemben meg akarja torpedózni a történelmi megállapodást, újra napirendre akarja erőltetni a tagállamok politikai zsarolását lehetővé tevő úgynevezett jogállamisági mechanizmust, mindezekkel késleltetné az Európai Unió válság utáni gazdasági felépülését szolgáló pénzügyi csomag elfogadását”. Szerintük a csomag történelmi siker Magyarország számára is, amelyet „a magyar miniszterelnök következetes, kemény és bátor tárgyalásainak köszönhetően” sikerült elérni.

Ami a folytatást illeti, most az EP delegációja az EU soros elnökségét betöltő német kormánnyal egyezteti az álláspontokat. A tervek szerint októberben kellene dönteni a szükséges költségvetési jogszabályokról – amennyiben sikerül megegyezni róluk. Ehhez minden bizonnyal az is kell, hogy az állam- és kormányfők ismét elvegyék a több mint négy nap alatt letárgyalt pénzügyi alkut.