EU: Vészhelyzet esetén engedély nélküli oltóanyag is használható

EU: Vészhelyzet esetén engedély nélküli oltóanyag is használható

Fotó: Unsplash/Markus Winkler

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Unióban elérhető vagy a jövőben elérhetővé váló oltóanyagoknak meg kell felelniük a vonatkozó uniós minőségi és jóváhagyási előírásoknak, ettől azonban lehetnek korlátozott eltérések, amelyek lehetővé teszik a tagállamok számára, hogy vészhelyzetben, ideiglenesen engedély nélküli termékeket forgalmazzanak – közölte az Európai Bizottság illetékes szóvivője pénteken.

Stefan De Keersmaecker a brüsszeli testület sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva közölte, uniós engedély nélküli oltóanyag forgalomba hozataláért az azt alkalmazó tagállam viseli a felelősséget.

Hangsúlyozta, az Európai Bizottság számára elsődleges a biztonság, ezért kiemelt fontosságú, hogy uniós jogszabályok szerinti, teljes körű értékelésen alapuló forgalomba hozatali engedély nélkül egyetlen gyógyszer se kerüljön az Európai Unió piacára.

Nagyon fontos az is, hogy az állampolgárok megbízható információkkal rendelkezzenek a vakcinák biztonságosságát illetően, ezért az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) folyamatosan értékeli és ellenőrzi ezeket az oltóanyagokat – mondta. Amint egy vakcina elérhetővé válik, az Európai Bizottság végzi annak piaci bevezetését az uniós oltási stratégia végrehajtásával – tette hozzá.

A szóvivő újságírói kérdésre válaszolva arra reagált, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön közölte, Oroszország decemberben kis mennyiségben elkezdi a koronavírus elleni oltóanyaguk szállítását Magyarországra, hogy be tudják vizsgálni az oltóanyagot, és az engedélyezési folyamat utolsó lépéseit is végre tudják hajtani. Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára szintén csütörtökön azt közölte, egy kínai gyártótól is kaphat vakcinamintát Magyarország bevizsgálásra.