Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

A lengyel kormányfő az uniós költségvetési probléma gyors megoldását sürgette Merkelnél

Szerző: | 2020. november 27., 14:17 | EU, Gazdaság

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor magyar (j) és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő sajtótájékoztatót tart a Karmelita kolostorban 2020. november 26-án. Tárgyalásuk napirendjén az EU költségvetésének ügye szerepelt, ami ellen Magyarország és Lengyelország is vétót emelt amiatt, hogy az uniós pénzek felhasználását Brüsszel politikai feltételekhez akarja kötni. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lengyelország várja a hosszú távú költségvetésről szóló európai uniós tárgyalások folytatását, és gyors eredményre számít, amely garantálja a tagállami jogokat, és tiszteletben tartja az uniós alapszerződésekben foglalt eljárásokat – hangsúlyozta Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök, beszámolva a német kancellárral, Angela Merkellel pénteken videokapcsolat révén folytatott megbeszélésének tartalmáról.

HIRDETÉS - AIP

Az MTI által idézett Morawiecki aláhúzta: Varsó ki fog állni az uniós alapszerződések betartása mellett, valamint az európai államok szuverén joga mellett a reformok megvalósításához. „Ez a megállapítás Lengyelország szempontjából a további uniós tárgyalások alapja és kiindulópontja” – fűzte hozzá.

HIRDETÉS
HIRDETÉS - 8

A lengyel kormányfő ugyanakkor arról is beszámolt: megerősítette Merkelnek, hogy Lengyelország kész megvétózni a költségvetést, amennyiben „nem találják meg az egész Európai Unió, nem pedig csak egyes tagállamok számára jó megoldásokat”.

– Nagyon nehéz megoldásra jutni az Európai Unió következő hétéves költségvetése, a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását szolgáló alap és a források felhasználását feltételekhez kötő mechanizmus ügyében – erről már az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét betöltő német kormány szóvivője pénteken Berlinben.

Steffen Seibert tájékoztatóján arra a lengyel hírre vonatkozó kérdésre reagált, miszerint Angela Merkel kancellár és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő megbeszélést folytatott. Felidézte, hogy a kancellár a tagországi vezetőket összefogó Európai Tanács legutóbbi videokonferenciája után kifejtette, hogy további tárgyalások következnek Lengyelországgal és Magyarországgal. „Ezek a tárgyalások folyamatban vannak” – mondta a kormányszóvivő, hozzátéve, hogy nincs lehetősége részletek ismertetésére, azt viszont el tudja mondani, hogy a megoldás megtalálása „még nem megoldott, és nagyon nehéz” feladat.

– Európában a sértegetések soha nem vezetnek valamennyi félnek kedvező eredményekre – mondta a Seibert arra a kérdésre, miként értékeli Angela Merkel, hogy a Fidesz soraiban a náci Németország államvédelmi hatóságához, a Gestapóhoz hasonlítják Manfred Webert, az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióvezetőjét.

– Azt látjuk, hogy nagyon nehéz megtalálni az EP és a tagállamok számára elfogadható utat – tette hozzá Merkel szóvivője. Seibert kiemelte: a német kancellár megítélése szerint egy „nagyon jó, és kiegyensúlyozott kompromisszum” alakult ki a soros német elnökség és az EP-tárgyalásain a költségvetés és a helyreállítási alap forrásainak felhasználási feltételeit szabályozó mechanizmusról. Azonban további tárgyalásokat kell folytatni arról, hogy mi lehet a mindenkinek elfogadható megoldás.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: Angela Merkel, jogállamiság, Lengyelország, Magyarország, Mateusz Morawiecki, uniós költségvetés, vétó


HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Jordán Ferenc

Jordán Ferenc (Fotó: Az élet, meg minden)

Árnyék podcast – Vörös tér, Budapest

Pin It on Pinterest