Bejelentették a lengyelek: készek feladni a költségvetési vétót

Bejelentették a lengyelek: készek feladni a költségvetési vétót

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor magyar (b) és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozója után tartott sajtótájékoztatón 2020. július 21-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

–  Jaroslaw Gowin lengyel miniszterelnök-helyettes az Európai Bizottság illetékeseivel folytatott brüsszeli megbeszélése után a Reuters tudósítása szerint azt mondta: belátják, hogy a költségvetési vétó a szándékaikkal ellentétesen mind Lengyelországnak, mind az EU többi országának anyagilag is kárt okozna és ezt nem szeretnék –  vette észre a Portfolió.

A lap szerint azt is mondta: ha már tényleg nem lehetséges megváltoztatni az EU-s pénzek jogállamisági feltételekhez kötéséről szóló rendelettervezetet , akkor megelégszenek egy olyan jogilag kötelező érvényű deklarációval a Bizottságtól, ami rögzíti, hogy csak az EU-s pénzekkel összefüggésben és csak objektíven lehet használni a mechanizmust. Továbbá elvárják azt is, hogy ezt a deklarációt erősítsék meg az állam- és kormányfők is a jövő heti EU-csúcson.

A hírügynökség szerint Gowin arról is beszélt, ezt a Bizottság által készített magyarázó nyilatkozatot az állam- és kormányfőknek is támogatniuk kell, mert ez tehetné világossá, hogy a jogállamisági mechanizmust nem lehetne felhasználni arra, hogy nyomást gyakoroljanak a tagállamokra az uniós források megfelelő felhasználásán kívüli területeken.

A Portfolió szerint egyébként egyelőre nem tudni, hogy a csütörtök esti lengyel jelzés melyik oldal számára jelent (jelent-e és ha igen, érdemi, vagy csak szimbolikus) engedményt a vétóvitában.