Manfred Weber: Ami sok, az sok

Manfred Weber: Ami sok, az sok

Manfred Weber (Fotó: Reuters/Michael Dalder)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy olyan nagy politikai család, mint az EPP készen kell, hogy álljon különféle arculatú tagok befogadására. De most azt mondom, hogy ami sok, az sok – így reagált Manfred Weber frakcióvezető szerdán, egy zárt ajtók mögötti néppárti találkozón arra, hogy Deutsch Tamás legestapózta.

A Politico úgy tudja, Weber arról beszélt, hogy az ő jogállamiságot védő szavai, és a Gestapo, valamint a magyar kommunista titkosrendőrség között párhuzamot vonni „elfogadhatatlan”. Szerinte a Néppártban nem azért nő a feszültség, mert bizonyos megszólalások történnek, hanem alapvető elvekben van vita néhányak között, és a Fidesz felmondta a konszenzust.

Azt is elmondta Weber, hogy 14 tagpárt akarja a Fidesz kizárását a Néppártból. Azt kérte, hogy a héten beszéljék át röviden a dolgot, és a jövő héten, „amikor lesz rá idő” részletesen is beszéljenek a Fidesz és az EPP konfliktusáról.

A vitán Deutsch Tamás és az őt kizárni akaró képviselők nevében Othmar Karas is felszólalt.

Ismert, Deutsch Tamás Manfred Weber frakcióvezető nyilatkozatait a náci Gestapo és a kommunista ÁVO módszereihez hasonlította. Erre válaszul mozgalom indult a kizárására a frakcióban. Őket először hevesen támadta a fideszes politikus, majd szombaton közölte, hogy azonnal bocsánatot kért Manfred Webertől, aki „tudomásul vette” azt.

A legfrissebb fejlemény pedig az volt, hogy Orbán Viktor a Fidesz elnökeként az Európai Néppárt és az Európai Demokraták (EPP-ED) egykori EP-képviselőcsoport mintájára tett együttműködési javaslatot a néppárt európai parlamenti frakcióvezetőjének.

(via 24.hu)