Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

2013 óta nem volt ilyen kevés illegális határátlépési kísérlet az EU külső határain

Szerző: | 2021. január 08., 14:23 | EU

A tengerből kimentett kisfiú a Frontex járőrhajóján, Leszbosz szigeténél 2016 márciusában (Fotó: Reuters/Alkis Konstantinidis)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Unió külső határain észlelt illegális határátlépések száma az előző évhez képest 13 százalékkal, 122 ezerre csökkent 2020 során, ez a legalacsonyabb adat 2013 óta – közölte az Európai Unió határ- és partvédelmi ügynöksége, a Frontex pénteken.

HIRDETÉS - AIP

A varsói székhelyű uniós ügynökségnek az illegális bevándorlás 2020-as adatait rögzítő jelentése szerint az illegális határátlépések csökkenő száma a koronavírus-járvány miatti korlátozásoknak tudható be. A Földközi-tenger keleti medencéjében kialakult migrációs útvonalon érkezők száma az előző év adataihoz képest jelentősen, mintegy háromnegyedével, 20 ezer körülire esett vissza tavaly.

Az illegális határátlépések száma a Földközi-tenger nyugati térségében szintén csökkent, 29 százalékkal 17 ezerre zsugorodott, de a Kanári-szigetekre rekordszámú, 22 600 ember érkezett 2020-ban. Ez a nyolcszorosa az előző évben feljegyzett számoknak, egyben a legnagyobb mértékű az óta, hogy 2009-ben a Frontex megkezdte az illegális migrációra vonatkozó adatgyűjtését. A nyugat-afrikai migrációs útvonalon elsősorban az év utolsó négy hónapjában jelentettek jelentős növekedést, és főként Mauritániából, Szenegálból és Gambiából érkeztek emberek a szigetekre.

A megelőző évhez képest szintén több illegális határátlépő érkezett Európába a Földközi-tenger középső medencéjében kialakult útvonalon. A Tunéziából és Líbiából érkezettek száma csaknem megháromszorozódott, meghaladva a 35 600-at. Ezzel a főként Olaszországot érintő migrációs útvonal volt a legaktívabb 2020 folyamán.

A nyugat-balkáni migrációs útvonalon szintén emelkedett, több mint háromnegyedével, mintegy 27 ezerre nőtt az illegális bevándorlók száma – közölték.

A jelentés szerint az érkezők 90 százaléka férfi, miközben a nők aránya az előző évben még 40 százalék volt. Szintén tízből mindössze egy bevándorló volt 18 év alatti. Az előző évekhez hasonlóan a legtöbb feljegyzett illegális határátlépő szíriai volt 2020-ban, őket a marokkóiak, a tunéziaiak és az algériaiak követték – derült ki a Frontex jelentéséből.

(MTI)

HIRDETÉS - AIP

Címkék: európai uni, Frontex, illegális bevándorlás, koronavírus


HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Presser Gábor

Árnyék podcast: Miért költöztünk külföldre? – szülinapi adás

Fotó: Unsplash/Matt Botsford

Pin It on Pinterest