A portugál elnökség folytatná a Magyarország elleni eljárást

A portugál elnökség folytatná a Magyarország elleni eljárást

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (k) fogadja a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselõit Budapesten, a Karmelita kolostorban 2021. január 11-én (Fotó: MTI /Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Folytatnák a Lengyelország, illetve Magyarország elleni hetes cikkelyes eljárást az Európai Unió soros elnökséget betöltő portugálok – írta az Infostart a brüsszeli EU Monitor beszámolója alapján. A portugál elnökség ugyanis már most arra készül, hogy meghallgatást tartanak a két állam jogállamisági helyzetéről – de csak akkor, ha a járványhelyzet ezt lehetővé teszi majd. Mindenképpen számítanak ugyanis a miniszterek személyes részvételére – mondta el brüsszeli EU-tudósítóknak Mariana Vieira da Silva portugál államminiszter.

Az Európai Parlament 2018 őszén kezdeményezte Magyarország ellen a hetes cikkely szerinti eljárást, Lengyelországgal szemben pedig bizottsági javaslatra már 2017-ben megindult a folyamat. Lengyelország esetében az igazságügyi reformot kifogásolják, míg hazánk kapcsán a Sargentini-jelentés szolgál alapul. Ebben több témában érintik a magyar jogállamiság tartós és rendszerszintű megsértését.

Érdemi előrelépés a horvát, majd a német EU-elnökség alatt sem történt. Utóbbiak kerülték a téma napirendre tűzését, megfigyelők szerint azért, nehogy összekapcsolódjon a helyreállítási alapról szóló vitával, illetve a költségvetés magyar és lengyel vétózásával.