Weber: Hamarosan eldőlhet, ki lesz-e végre zárva a Fidesz

Weber: Hamarosan eldőlhet, ki lesz-e végre zárva a Fidesz

Manfred Weber (Fotó: Reuters/Michael Dalder)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A CDU új elnökének első döntése az lesz, kizárják-e végre a Fideszt az Európai Néppártból – erről beszélt a Politicónak Manfred Weber néppárti frakcióvezető. A politikus szerint nagy felelőssége lesz a következő pártelnöknek, az uniós költségvetés korábbi vétója pedig visszavetette az együttműködést, ezért dönteni kell a Fidesz sorsáról.

A kereszténydemokraták új vezetője a hagyomány szerint kancellárjelölt is lehet majd, ezt viszont az Azonnali szerint felülírhatja, hogy már többen is bejelentkeztek a pozícióra. A Merkel utáni jelenlegi legnépszerűbb német politikus, Jens Spahn egészségügyi miniszter is szívesen lenne kancellár, de a bajor miniszterelnök, a CSU-s Markus Söder neve is felmerült már.

A Fidesz kizárásának ügye mindenesetre már két éve tart, így kérdéses, most valóban történik-e majd változás. Apró lépések persze folyamatosan akadnak. Friss hír, hogy Deutsch Tamás lemondott minden európai parlamenti bizottsági tisztségéről, valamint jelentéstevői megbízatásáról. Mindezt az Európai Néppárt európai parlamenti csoportjának szóvivője közölte a Népszavával. A fideszes politikust a néppártiak már tavaly megfosztottak mindenféle szerepvállalás lehetőségétől, így a mostani lépés inkább csak formalitás volt. Deutsch a költségvetési ellenőrző bizottság egyik alelnöke volt, amely posztra korábban a szakbizottság választotta meg. A tisztség betöltésére a Fidesz EP-delegációja javasolhat viszont ezután embert.

Deutsch frakcióból történő kizárását azért kezdeményezte tavaly 39 néppárti képviselő, mert a politikus a Gestapo szlogenjéhez hasonlította Weber egy mondatát. Ezért végül felfüggesztették a fideszes politikus frakcióbeli tagságát, Deutsch pedig egyébként bocsánatot kért a hasonlatért. Viszont arról beszélt, hogy ha kizárják őt, vele távozik a Fidesz többi politikusa is.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.