Az uniós gyógyszerügynökség tárgyalásokat folytat az orosz vakcina gyártójával

Az uniós gyógyszerügynökség tárgyalásokat folytat az orosz vakcina gyártójával

Budapestre szállították az orosz Szputnyik-V vakcinamintáját 2020. november 19-én (Fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) előzetes tárgyalásokat folytat a koronavírus elleni orosz vakcina, a Szputnyik V gyártójával – közölte Stefan De Keersmaecker, az Európai Bizottság illetékes szóvivője kedden. Az orosz vállalat egyébként még nem döntött úgy, hogy kérelmet nyújt be a készítmény uniós alkalmazásának jóváhagyására.

Az MTI tudósítása szerint a szóvivő közölte azt is, hogy az Európai Bizottság ez idáig az AstraZeneca (400 millió adag), a Sanofi-GSK (300 millió adag), a Johnson and Johnson (400 millió adag), a BioNTech-Pfizer (600 millió adag), a CureVac (405 millió adag) és a Moderna (160 millió adag) vállalatokkal írt alá vakcinabeszerzésről szóló szerződéseket. Minden oltóanyagnak, amely az EU piacára kerül, át kell esnie az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vizsgálatán.

Az Európai Unióban eddig a Pfizer/BioNTech és a Moderna mRNS alapú vakcináit hagyták jóvá, illetve kedden derült ki, hogy gyorsított eljárásban vizsgálja az Európai Gyógyszerügynökség az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem közös fejlesztésű oltóanyagát

Az orosz oltóanyagok kifejlesztését finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) hétfői tájékoztatása szerint már több mint másfél millió ember oltottak be az első orosz vakcinával. Az országban december elején kezdődött a koronavírus elleni tömeges oltás az orosz kutatók által kifejlesztett Szputnyik V oltóanyaggal.