Merkel: Németország támogatná az orosz vakcina EU-s engedélyeztetését

Merkel: Németország támogatná az orosz vakcina EU-s engedélyeztetését

Angela Merkel német kancellár a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére kidolgozott kormányterv vitája közben a parlament berlini üléstermében 2020. október 29-én (Fotó: MTI/EPA/Filip Singer)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Németország támogatást biztosít Oroszországnak az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) ellen Oroszországban kifejlesztett Szputnyik V oltás európai uniós engedélyeztetéséhez – mondta Angela Merkel német kancellár csütörtökön Berlinben.

A kancellár rendkívüli nemzetközi sajtóértekezletén kérdésre válaszolva elmondta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel a témában folytatott megbeszélésén kiemelte, hogy a világjárvány közepette a „pillanatnyilag nagy politikai nézeteltérések” mellett is van lehetőség a humanitárius együttműködésre.

A német kormány így a vakcinákért felelős szövetségi szakhatóság, a Paul Ehrlich intézet (Paul Ehrlich Institut, Bundesinstitut für Impfstoffe und biomedizinische Arzneimittel – PEI) révén kész támogatást nyújtani ahhoz, hogy az orosz fél megszerezze az EU gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyét a Szputnyik V EU-s forgalmazására. „Ha az EMA engedélyezi ezt az oltóanyagot, akkor a közös gyártásról vagy a vakcina használatáról is beszélhetünk” – mondta Angela Merkel.

Sebastian Kurz osztrák kancellár a csütörtöki EU-csúcs előtt újra a koronavírus elleni oltóanyagok minél gyorsabb engedélyeztetését szorgalmazta az Európai Unióban – írták az osztrák lapok csütörtökön. „Tényleg minden hét számít, hogy emberéleteket és munkahelyeket mentsünk meg! Európa nem maradhat le" – hangsúlyozta a kancellár az uniós állam-, illetve kormányfők videós csúcsértekezlete előtt.

Ez alkalomból Sebastian Kurz és további három uniós kormányfő – a dán Mette Frederiksen, a görög Kiriákosz Micotákisz és a cseh Andrej Babis – levelet intézett Charles Michelhez, az uniós tagállamok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács elnökéhez. „Véleményünk szerint az Európai Tanácsnak csütörtökön határozott jelzést kell adnia az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) felé annak biztosítása érdekében, hogy az oltóanyagok engedélyeztetési eljárása – nemcsak az Oxford/AstraZeneca, hanem minden más, a jövőben bejelentkező gyógyszergyártó cég esetén – olyan hatékonyan működjön, amennyire ez lehetséges” – írták a levélben.

Hangsúlyozták, hogy Európa világméretű egészségügyi válsághelyzetben van, és az unió ügynökségeitől is gyors és hatékony munkát várnak el. „Elvárjuk továbbá a gyógyszergyártó cégektől, hogy amint megkapták az engedélyt, álljanak készen a szállításra” – áll a levélben. Ez már csak azért is fontos, hogy az Európai Bizottság által célként megnevezett 70 százalékos átoltottság nyárig teljesíthető legyen – vélik egyöntetűen a kormányfők.