Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Utazási korlátozások jöhetnek az EU-ban

Szerző: | 2021. január 22., 00:34 | EU

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Unió tagállamai vezetőinek videókonferenciáján a Karmelita kolostorban 2021. január 21-én. (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Összehangolt fellépésben egyeztek meg az uniós tagállami vezetők csütörtök esti videokonferenciájukon annak érdekében, hogy a vírus terjedését lelassítsák. A brit mutációt ugyanis egyre nagyobb aggodalommal szemlélik, ezért többféle intézkedést is terveznek uniós szinten.

HIRDETÉS - AIP

Az Európai Bizottságot felkérték arra, hogy hétfőre dolgozzon ki egy javaslatot, amely utazási korlátozásokat jelent azokban az esetekben, ha nem nélkülözhetetlen, vagy a kereskedelemben és a járvány elleni küzdelemben részt vevők utazását érintő esetről van szó. A tagállamok hangsúlyozták, hogy a határokat nyitva kell tartani és a piacnak működnie kell. Ursula von der Leyen a csúcstalálkozó után elmondta, hogy javaslatuk szerint sötétvörös kódot kapnak majd azok a régiók, ahol nagyon gyorsan terjed a járvány. Átfogó és egységes megközelítésre van szükség, ebben is egyetértettek a miniszterelnökök, mert a határok egyoldalú lezárása nem old meg semmit. A Bizottság elnöke azt mondta, hogy pandémiás szempontból Európa egy járványügyi zóna, nincs részekre, országokra osztva, a vírus sem áll meg a schengeni határoknál.

HIRDETÉS - AIP

Szintén a brit mutációval összefüggésben arra kérik a tagállamokat, hogy a pozitív tesztek legalább öt százalékánál végezzék el a genomvizsgálatot, hogy a mutáns vírusról van-e szó. Jelenleg átlagosan a tagállamok csak az esetek 1 százalékában teszik ezt meg, de most felajánlották az uniós kapacitásokat is.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke azt mondta, hogy minden lehetséges eszközt mozgósítani kell az oltások felgyorsítására. A cél az, hogy nyárra a lakosság 70 százalékát beoltsák, azonban elismerték, hogy ehhez rendkívüli erőfeszítésre lesz szükség, de teljesíthető a vállalás és a tagállamok természetesen támogatják is ezt az elképzelést. Hangsúlyozták, hogy az unió eltökélt abban, hogy nagyobb kiszámíthatóságot biztosítson az oltóanyagok tagállamokba való szállítása és a dózisszám növelése terén. A tagállami vezetők rendkívül fontosnak nevezték az antigén gyorstesztek alkalmazásának és a koronavírus-tesztek eredményeinek kölcsönös elismerését, továbbá az oltási kampányok felgyorsítását szorgalmazták – közölte Michel.

Az elmúlt napokban sok vita volt az oltási igazolásokról, hogy az szolgálhat-e egyfajta útlevélként is. A tagállamok most abban egyeztek meg, hogy egyelőre ez egy orvosi dokumentum lesz és majd később kell arról dönteni, hogy mikor és mire használhatók.

Címkék: EU-csúcs, koronavírus, Orbán Viktor, vakcina


HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Barabási Albert-Lászlóval

Árnyék podcast – Raktárcsend

Pin It on Pinterest