Cáfol az uniós gyógyszerügynökség: nem vizsgálják az orosz vakcinát

Cáfol az uniós gyógyszerügynökség: nem vizsgálják az orosz vakcinát

Az orosz egészségügyi minisztérium által közreadott kép a Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet által kifejlesztett koronavírus elleni vakcinát tartalmazó fiolákról Moszkvában 2020. augusztus 11-én. Forgalomba a készítmény 2021. január 1-től kerül (Fotó: MTI/EPA/Orosz egészségügyi minisztérium)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szerda délutáni közleményében határozottan cáfolta az Európai Gyógyszerügynökség, hogy az orosz Szputnyik V vakcina bejegyzésére vonatkozó kérelmet adott volna be az orosz oltóanyagok fejlesztését finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI). – Az RFPI 2021. január 29-én kérelmezte a Szputnyik V vakcina bejegyzését az Európai Unióban, és kezdeményezte az információátadást az EMA-nak a fokozatos szakvizsgálat (rolling review) eljárásán keresztül– állt az orosz szuverén alap keddi közleményében. Ám az EMA szerint ez nem igaz.

– A fejlesztők tudományos tanácsokat kaptak az EMA-tól, biztosítva számukra a legújabb szabályozási és tudományos útmutatásokat az oltóanyagok kifejlesztéséhez. Az Ügynökség átláthatósági politikájának megfelelően az oltóanyag szerepel azon COVID-19 gyógyszerek és oltások listájában, amelyek tudományos tanácsot kaptak az Ügynökségtől – áll az EMA közleményében. Azt is hozzátették, hogy a Szputnyik fejlesztői részéről ugyan volt érdeklődés a szakvizsgálat megkezdése iránt, ehhez azonban először az EMA Humán Gyógyszerügyi Bizottságának (CHMP) és a pandémiás munkacsoportjának (COVID-ETF) kell megadnia a beleegyezését.

Leszögezték azt is, hogy az EMA haladéktalanul tájékoztatja a nyilvánosságot a COVID-19 vakcinák vagy gyógyszerek bármely új értékeléséről, amelyhez az Ügynökség hozzákezdett. Ez azt jelenti, hogy ha az EMA nem tesz közzé semmit, akkor az adott COVID-19 gyógyszer/vakcina állapota változatlan marad. Most is ez a helyzet.

Az Európai Gyógyszerügynökség eddig három vakcina használatát engedélyezte (sorrendben: BioNTech-Pfizer, Moderna, AstraZeneca) és megkezdte a Novavax fokozatos szakvizsgálatát. Mint ismeretes, hazánkban ezen a héten kezdődnek meg az oltások a – Magyarországon már engedélyezett – orosz vakcinával. Más európai uniós országban nem használják a Szputnyikot.