Nem bíznak eléggé a németek az AstraZeneca oltóanyagában

Nem bíznak eléggé a németek az AstraZeneca oltóanyagában

Az Európai Gyógyszer Ügynökség által engedélyezett oltóanyag, az oxfordi AstraZeneca-vakcina első szállítmánya a Hungaropharma gyógyszer-nagykereskedelmi vállalat budapesti telephelyének hűtőházában 2021. február 6-án (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Biztonságosnak és hatékonynak” nevezte az AstraZeneca vakcináját Jens Spahn német egészségügyi miniszter, és a német RTL-nek azt is elmondta, hogy boldogan beoltatná magát vele. A nyilvános kiállásra azért volt szükség, mert a német lakosság elvesztette a brit-svéd oltóanyagba vetett bizalmát – írja a The Guardian brit lap

A bizalmatlanságot jól jelzi, hogy az eddig az országba érkezett 736 800 adag AstraZeneca oltóanyagból csak 87 533-at adtak be keddig.

Berlinben – ahol a városvezetés megígérte a lakosságnak, hogy szabadon választhat a rendelkezésre álló oltások között – a helyi média arról számolt be, hogy a múlt héten leszállított 30 ezer adag oltóanyagból eddig csak 990-et adtak be.

A bizalom egyrészt azért rendült meg, mert az AstraZeneca korábbi adatai körül volt némi zűrzavar, ráadásul a vakcina viszonylag alacsonyabb hatékonyságát sugallta az a hatósági döntés, hogy csak az 65 év alattiakat szabad vele oltani.

Monika Bachmann, Saar-vidék tartományának egészségügyi minisztere a héten bírálta, hogy sokhelyütt az egészségügyi személyzet is vonakodik felvenni az oltást. Ezzel azokra az esetekre utalt, miszerint két kórházban is egy időre leállították az egészségügyi dolgozók oltását az alsó-szászországi Braunschweig és Emden városában, miután mellékhatásokra panaszkodtak a vakcinában részesültek. A braunschweigi klinikán a 88 beoltott munkatársból 37 nem tudta felvenni a munkát a váratlan mellékhatások miatt, Emdenben pedig 29 munkatárs jelentett beteget – számolt be a Welt és a Merkur híradása alapján az Index.

Nemcsak a németek ijedtek meg az AstraZeneca mellékhatásaitól. A múlt héten a svédországi Södermanland megyében két kórházban ugyancsak felfüggesztették az oltást a brit-svéd vakcinával, ám az ország gyógyszerészeti hatóságával és a gyártóval folytatott megbeszélések után arra a következtetésre jutottak: nem utal semmi arra, hogy baj lenne a vakcinákkal. A héten folytatják is az oltást az AstraZenecával. 

Christian Drosten német virológus szerint is az AstraZeneca oltóanyagával szembeni szkepticizmus nem megalapozott. „Mindent meg kell tennünk azért, hogy a lehető leghamarabb beoltassunk mindenkit, akit lehet” – mondta podcastján a Charité kórház tudósa.