Mennyit szállít az AstraZeneca az EU-nak? Reagált a cég

Mennyit szállít az AstraZeneca az EU-nak? Reagált a cég

AstraZeneca-vakcina (Fotó: AstraZeneca)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az AstraZeneca a vállalt vakcinamennyiség kevesebb mint a felét szállíthatja le az Európai Uniónak a második negyedévben – írja uniós forrásokra hivatkozva a Reuters, amit a Hvg.hu vett észre. A hírügynökség értesülése szerint a brit-svéd gyártó kevesebb mint 90 millió adagot küld a második negyedévben, miközben a nemrég kiszivárgott szerződés szerint 180 millió adagot kellene szállítania az unió tagországainak.

Az AstraZeneca szóvivője arról beszélt a Reutersnek, hogy teljes gőzzel dolgoznak gyártókapacitásuk növelésén, és abban reménykednek, hogy sikerül megközelíteniük a vállalt mennyiséget. Pontos mennyiségről azonban nem volt hajlandó nyilatkozni.

A cég szerda reggel aztán közleményt adott ki, melyben azt közölte, hogy a szerződés szerint kívánnak teljesíteni, az EU-n kívüli gyártókapacitásukat is bevetik ehhez. „Az AstraZeneca ezúton megerősíti, hogy a COVID-19 vakcina II. negyedéves szállításra vonatkozó legfrissebb előrejelzése szerint az Európai Bizottsággal kötött szerződésnek megfelelően kíván teljesíteni. A szerződés szerinti várható mennyiség körülbelül fele az EU ellátási láncból, míg a fennmaradó rész a nemzetközi ellátási hálózatából érkezhet. Jelenleg az AstraZeneca azon dolgozik, hogy növelje az EU ellátási lánc termelékenységét, és továbbra is felhasználja nemzetközi kapacitásait annak érdekében, hogy a második negyedévben a 180 millió adag eljuthasson az Európai Unióba.”

Az Európai Bizottság illetékes szóvivője sem volt hajlandó kommentálni az értesülést, arra hivatkozva, hogy bizalmas tárgyalásokról van szó.

Az AstraZeneca vakcináinak késlekedése veszélyeztetné azt a tervet, hogy nyárra a felnőttkorú népesség 70 százalékát beoltsák az Európai Unióban. A vállalat már az első negyedévben is alulteljesíti uniós vállalását, miután az eredetileg ígért 90 millió helyett csak 40 milliót képes leszállítani. Június végére tehát összesen 130 millió adag AstraZeneca vakcinát kaphatnának az uniós tagországok a korábban vállalt 300 millió helyett, ha nem sikerül felpörgetni a gyártást.