Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Továbbra sem kérték az uniós gyógyszerügynökségen a Szputnyik engedélyezését

Szerző: | 2021. február 25., 13:25 | EU

Orosz Szputnyik V (hivatalos nevén Gam-COVID-Vac) koronavírus elleni vakcina doboza 2021. február 13-án (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem érkezett kérelem az Európai Gyógyszerügynökséghez (EMA) az új típusú koronavírus ellen kifejlesztett orosz oltószer, a Szputnyik V európai uniós használatának engedélyezésére – írta honlapján a Wirtschaftswoche című német gazdasági hetilap az MTI szerint.

HIRDETÉS - AIP

A beszámolóban kiemelték: a német kormány támogatja a Szputnyik uniós bevezetésére irányuló törekvéseket, de a közösség gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő EMA-nál továbbra sem indították meg az engedélyeztetési eljárást.

Az oltóanyagokért felelős német szövetségi szakhatóság, a Paul Ehrlich intézet (Paul Ehrlich Institut, Bundesinstitut für Impfstoffe und biomedizinische Arzneimittel – PEI) megerősítette, hogy az úgynevezett tudományos tanácsadásba bekapcsolódva részt vett az orosz készítmény EU-s alkalmazásának ügyében folytatott megbeszéléseken. A termék külföldi értékesítésével foglalkozó orosz állami befektetési alap (RDIF) pedig közölte, hogy már januárban benyújtották az engedélyeztetési kérelmet.

Ugyanakkor az RDIF csupán az EMA egyik együttműködő partnerétől, az európai gyógyszerfelügyeleti hatóságok vezetőinek szervezetétől (Heads of Medicines Agencies-HMA) rendelkezik igazolással arról, hogy benyújtott dokumentumokat – írta a lap. Angela Merkel német kancellár egy januári berlini tájékoztatón azt mondta, hogy Németország a PEI révén kész támogatást nyújtani ahhoz, hogy az orosz fél megszerezze az EMA engedélyét a Szputnyik EU-s forgalmazására. „Ha az EMA engedélyezi ezt az oltóanyagot, akkor a közös gyártásról vagy a vakcina használatáról is beszélhetünk” – fogalmazott.

A tudományos tanácsadás a második szakasz egy hat szakaszból álló folyamatban, amellyel egy gyógyszer az EMA engedélyével az EU-s piacra kerül. Lényege a készítmény fejlesztőjének felvilágosítása arról, hogy milyen vizsgálati módszereket érdemes alkalmaznia ahhoz, hogy az esetleges későbbi engedélyeztetési eljárásban elfogadható adatokat gyűjthessen a szer hatásosságáról és biztonságosságáról.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: Európai Unió, koronavírus, Szputnyik V


HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Ferber Katalin

Fotó: Az élet, meg minden

Árnyék podcast – Öngól

Pin It on Pinterest