Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Gulyás Gergely: A néppárti tagság már csak technikai kérdés

Szerző: | 2021. március 06., 13:17 | EU

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnökségen. (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Fidesz nem ment keresztül pálforduláson, mint az Európai Néppárt (EPP). A nagyobbik magyar kormánypárt továbbra is a hagyományos kereszténydemokrata, konzervatív értékeket és családképet képviseli, illetve őrzi – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton az MTI-nek, Gulyás Gergely így reagált Markus Södernek, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnökének, tartományi kormányfőnek korábbi nyilatkozatára.

HIRDETÉS - AIP

A magyar tárcavezető elmondta, a Fidesz éppen azért döntött az EPP európai parlamenti frakciójából történő kilépésről, hogy véget vessen az évek óta tartó függő helyzetnek. A fideszes politikus arról beszélt, egyetértenek a bajor miniszterelnök azon megállapításával, hogy az EPP már nem jobboldali párt. – Ez az, ami miatt a Fidesz és az EPP útjai elválnak egymástól – mutatott rá. A magyar politikus rögzítette: a Fidesz kereszténydemokrata, konzervatív, jobbközép párt.

Gulyás Gergely azt is közölte, jól mutatja a pálfordulás mértékét, hogy annak idején Franz Josef Strauss legendás bajor miniszterelnök, aki több mint negyedszázadon át volt a CSU elnöke, még azt mondta, a CSU-tól jobbra már csak a fal lehet. – Ehhez képest a mostani bajor miniszterelnök azt mondta, a pártja nem jobboldali párt – tette hozzá.

– Mi továbbra is azt képviseljük, amit Franz Josef Strauss: „Nemzeti szuverenitásunk leginkább egy erős Európában Európában érvényesülhet. Az EPP bajor frakcióvezetője szerint nemzeti szuverenitás nem létezik” – utalt a Miniszterelnökséget vezető miniszter Manfred Weber korábbi nyilatkozatára, mely szerint a modern világban nemzeti szuverenitás nincs többé. A magyar politikus ezzel összefüggésben azt hangsúlyozta, a Fidesz nem ment keresztül ilyen pálforduláson, hagyományos kereszténydemokrata, konzervatív értékeket képvisel.

Kérdésre Gulyás azt is elmondta, a Fidesz EPP-tagságát már csupán technikai kérdés, a frakcióval történő szakítás volt az első fontos lépés. Hozzátette: mára a néppárt nem csupán megtagadta a korábbi Helmut Kohl-i, vagy a Franz Josef Strauss-i örökséget, de a soraiban sem tud megtűrni olyan pártokat, amelyek világosan kiállnak a migráció ellen és úgy gondolják, a hagyományos családmodellnek és a családpolitikának kiemelt jelentősége van.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter egyetért Markus Söderrel abban, hogy a jó államközi kapcsolatoknak nem szabad megszenvedniük azt, hogy a jövőben különböző pártcsaládhoz tartoznak majd az uniópártok és a nagyobbik magyar kormánypárt. Ennek érdekében a magyar kancelláriaminiszter március 16-án online beszélgetést folytat német kollégájával, Braun kancelláriaminiszterrel.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, Söder a Süddeutsche Zeitung című lapban szombaton ismertetett nyilatkozatában a Fidesz európai néppárti tagságának megszüntetését javasolta. Beszélt arról is, az EPP „a polgári közép pártja, és nem jobboldali párt”, így „egyszerűen nincs többé barátságos párt-lakóközösség” a Fidesszel.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: Európai Néppárt, Fidesz, Gulyás Gergely, Markus Söder


HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Ferber Katalin

Fotó: Az élet, meg minden

Árnyék podcast – Öngól

Pin It on Pinterest