Megfelelő konzultációt kell folytatni a helyi önkormányzatokkal – üzente az Európai Bizottság

Megfelelő konzultációt kell folytatni a helyi önkormányzatokkal – üzente az Európai Bizottság

Karácsony Gergely budapesti, Rafał Trzaskowski varsói és Zdeněk Hřib prágai főpolgármester.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A brüsszeli testület válaszolt a budapesti és varsói főpolgármestereknek az uniós újjáépítési alap forrásaival kapcsolatos levelére.

Levelet küldött az Európai Bizottság Karácsony Gergelynek és Rafal Trzaskowski varsói főpolgármesterek, amelyben világossá tették: nem hagyják annyiban, hogy kihagyták az önkormányzatokat a tervezésből – írja a Telex. A portálnak Jávor Benedek, a főváros brüsszeli képviselet-vezetője arról beszélt az Európai Tanácsban így megvétózhatják majd az Orbán-kormány pénzköltési terveit.

A bizottság levelében azt írta a budapesti főpolgármesternek, ösztönzik, hogy a tagállamok vonják be az érdekelt feleket (ideértve a helyi önkormányzatokat is) a nemzeti helyreállítási és rugalmassági terveik előkészítésének folyamatába, a jó kormányzás biztosítása érdekében.

A magyar és lengyel főváros első emberei még január végén Ursula von der Leyennek címzett levelükben jelezték, az uniós szabályokkal ellentétben a magyar és a lengyel kormány nem tárgyalt érdemben, így figyelembe sem vette városaik szükségleteit és fejlesztési terveit akkor, amikor az uniós helyreállítási alap (korábban Next Generation EU, vagy újjáépítési alap) pénzeinek elköltéséről döntött.

A válaszlevélben Von der Leyen kabinetfőnöke megjegyezte, „a tagállam által benyújtott tervnek tartalmaznia kell a részletes összefoglalót a nemzeti keretekkel összhangban lefolytatott konzultációs folyamatról. Ebbe a folyamatba a helyi és regionális hatóságokat, szociális partnereket, civil társadalmi szervezeteket, ifjúsági és más szervezeteket, azaz valamennyi érintett be kell vonni, ahogyan – ha ez lehetséges – a nemzeti programok végrehajtásába is”.

Hozzátették: megfelelő konzultációt kell folytatni a helyi önkormányzatokkal, méghozzá a helyreállítási alap jogi kereteivel összhangban. Épp ezért Brüsszelben bíznak abban, hogy Budapest és Varsó városa hozzá tud járulni a megfelelő helyreállítási, újjáépítési tervekhez, és így ellenálló képességük fejlődéséhez.

A fővárosi önkormányzat brüsszeli képviseletét ellátó Jávor Benedek a levéllel kapcsolatban a Telexnek arról beszélt, „a bizottság levele egyértelművé teszi, az uniós intézményrendszer nem engedheti meg magának, hogy a nemzeti kormányok homályos víziókat, ellenőrizhetetlen, senkivel sem egyeztetett elképzeléseket nyújtsanak be, valódi fejlesztési, újjáépítési tervek helyett”.

A politikus szerint „a következő hetekben a kormánynak bizonyítania kell majd, hogy minden érintett felet bevont a tavaly év végén bemutatott, ám máig csak vázlatosan, meglehetősen »sajt papírnak tűnő« formában közzétett újjáépítési programja kidolgozásába, az egyeztetést pedig, mint a levél is mutatja, nem lehet majd elbliccelni”.

Jávor azt is hozzátette, novemberben ismertetett elképzelések bemutatása egyáltalán nem tekinthető kielégítő adatszolgáltatásnak sem: a jogszabály ugyanis kifejezetten előírja, hogy a kormánynak a végleges, kidolgozott terveket kell érdemben egyeztetnie az érintettekkel.

– Mi mindent meg fogunk tenni azért, hogy az általunk képviselt fővárosiaknak legyen beleszólása abba, hogy mit építünk, támogatunk és fejlesztünk minden idők legnagyobb uniós válságkezelési csomagjából. Ezt a pénzt ugyanis az Európai Unió azért adja Magyarországnak, hogy az valóban kilábaljon a válságból, nem azért, hogy a haverokat újabb megrendeléshez juttathassa a kormány – mondja Jávor Benedek. A politikus szerint, ha ez mégsem lenne világos itthon, az Európai Bizottság felelőssége figyelmeztetni a kormányt. A fejlesztési terveket egyébként az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanácsnak kell jóváhagynia, így – ahogy most a Telex is írja – Orbán Viktor még ott is szembesülhet egy vétóval.

Jávor még azt is elmondta, nem céljuk, hogy konfliktus legyen, hanem hogy „a magyar polgárok, úgy a fővárosiak, mint más városokban élők tudják, és értékelhessék, hogy mire megy el ez a hatalmas forrás. Nem engedhetjük meg, hogy az érintettek bevonása nélkül, a tudtukon kívül szórja el ezt a gigantikus forrást a kormány”.