Nem hagyta szó nélkül Gulyás Gergely kijelentéseit az Európai Bizottság

Nem hagyta szó nélkül Gulyás Gergely kijelentéseit az Európai Bizottság

A beérkezett, koronavírus elleni Pfizer-BioNTech-vakcinák újabb adagja a Szent László Kórházban 2021. február 16-án (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A magyar kormányzathoz hasonlóan az Európai Bizottság is híve a közös, uniós oltóanyag-beszerzések céljából a vakcinagyártókkal megkötött keretmegállapodásokra vonatkozó átláthatóságnak – közölte az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete az MTI-hez eljuttatott közleményében csütörtökön.

A képviselet ezzel arra reagált, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón azt mondta: Brüsszel megtiltja a tagállamoknak a vakcinabeszerzésékről között szerződések nyilvánosságra hozatalát. Hozzátette: levélben fordul az illetékes biztoshoz, hogy az unió által a tagállamok nevében kötött vakcinaszerződéseket is nyilvánosságra lehessen hozni.

A Kormányinfón elhangzott kormányzati kijelentésekkel kapcsolatban a brüsszeli testület magyarországi képviselete azt közölte, a megállapodások nyilvánosságra hozatala nem az Európai Bizottságon múlik, az kizárólag szerződéses partnereik hozzájárulásával lehetséges.

Az Európai Bizottság kapcsolatban van a vállalatokkal annak érdekében, hogy minél több keretszerződést megismerhessen a nyilvánosság, sőt, a hat vakcinagyártóval eddig megkötött uniós keretmegállapodások közül a bizalmas üzleti adatok kitakarásával hármat már nyilvánosságra is hozott. Ezek között vannak az AstraZeneca, a CureVac, a Sanofi-GSK gyógyszergyártókkal kötött szerződések.

A szállítások tervezett, illetve becsült mennyiségeire vonatkozó szerződéses előírásokat gyártók szerinti bontásban az uniós bizottság nem hozhatja nyilvánosságra – írták.

Gulyás Gergely a Moderna-vakcinák le nem hívott dózisai kapcsán a Kormányinfón úgy fogalmazott: „mindent megrendeltünk, ami az első fél évben érkezik, és abból nem rendeltünk meg mindent, ami csak a második fél évben, különösen annak a végén". Ezzel összefüggésben a bizottsági képviselet azt közölte, hogy az amerikai Moderna vállalat oltóanyagából Magyarország által potenciálisan megrendelhető mennyiségekkel és a várható szállítási időzítéssel kapcsolatban semmilyen sajtókérdést, megkeresést nem kaptak, illetve ebben a témában tájékoztatást nem adtak.

Kijelentették, az Európai Bizottság a tagállamokkal együttműködve arra törekszik, hogy az európaiak biztonságos és hatékony oltóanyagokhoz jussanak, illetve hogy az oltóanyag-szállításokat jelentősen gyorsítsa. E törekvések egyik eredménye, hogy a Pfizer-BioNTech vakcinából a tervezettnél 4 millió adaggal többet szállítanak a tagállamoknak még március folyamán. A második negyedévben várható oltóanyag-szállítások mennyisége az első negyedéves mennyiség többszörösére tehető – tették hozzá.