Népszava: Strasbourgban már egy frakcióban ül szélsőjobbos pártokkal a Fidesz

Népszava: Strasbourgban már egy frakcióban ül szélsőjobbos pártokkal a Fidesz

Orbán Viktor Strasbourgban (Fotó: Reuters/Vincent Kessler)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– A Fidesz képviselői csatlakoztak ahhoz a frakcióhoz, amelyben eddigi szövetségesei – a lengyel Jog és Igazságosság párt, valamint a Matteo Salvini vezette olasz Liga – mellett szélsőjobboldali szervezetek, például az Alternatíva Németországért tagjai is helyet foglalnak – írja a Népszava.

Ez azt jelenti, mostantól az Európai Konzervatív Frakció és Demokratikus Szövetség nevű frakcióban politizálnak. A 89 tagú csoportban a brit és a lengyel euroszkeptikusok mellett megtalálni az európai szélsőjobb kemény magjához tartozó pártokat: többek között a német Alternatíva Németországért, a belga Flamand Érdek és az osztrák Szabadságpárt tagjait. Nincs közöttük azonban a Marine Le Pen által vezetett francia Nemzeti Tömörülés, és a holland szabadságpárti Geert Wilders sem, aki a függetlenek között foglal helyet.

Felhívták rá a figyelmet: ez a politikai csoport egyelőre nem az Európai Parlamentben működik, hanem a 47 tagországot számláló, strasbourgi székhelyű Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlésében. Az ET-ben Magyarországról 14 képviselő vesz részt, közülük hatan tartoznak a Fideszhez. A lap emlékeztetett, miután a kormánypárt március közepén kilépett az Európai Néppártból (EPP), a strasbourgi közgyűlésbe delegált tagjainak is távozniuk kellett az ottani kereszténydemokrata tömörülésbő, míg a KDNP-sek ezen szervezet esetén is maradtak az EPP-ben.

A lap arra is kitért, az ET honlapja szerint a fideszesek csatlakozásával az európai konzervatívok csoportja a harmadik legnagyobb frakció lett az Európa Tanács parlamenti közgyűlésében a szocialisták és a néppártiak után, megelőzve a liberálisokat. Kifejtették, a 89 tagú csoportban vannak az európai szélsőjobb kemény magjához tartozó pártok: például a német Alternatíva Németországért, a belga Flamand Érdek és az osztrák Szabadságpárt tagjait. Ugyanakkor nincs közöttük a Marine Le Pen által vezetett francia Nemzeti Tömörülés és a holland szabadságpárti Geert Wilders sem.

Ugyan a Népszava kereste az ügyben Németh Zsolt delegációvezetőt, nem kaptak tőle választ. Ugyanakkor Németh az állami hírügynökségnek már nyilatkozott, és azt mondta: az európai konzervatívok frakciójához való csatlakozás fontos lépést jelent az európai jobboldalon belüli együttműködés kialakításának irányába az Európa Tanács fórumán belül. A közgyűlés magyar delegációjának vezetője arról is tájékoztatta az MTI-t, hogy az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése hétfőn a közgyűlés politikai bizottságának elnökévé választotta meg őt. Az elnöki pozíció betöltése azért is fontos, mert ez által Magyarország még sikeresebben tudja majd megvalósítani a május 21-től kezdődő, fél éves európa tanácsi elnöksége munkaprogramjának prioritásait – tette hozzá a politikus.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.