Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Népszava: Strasbourgban már egy frakcióban ül szélsőjobbos pártokkal a Fidesz

Szerző: | 2021. április 19., 18:26 | EU

Orbán Viktor Strasbourgban (Fotó: Reuters/Vincent Kessler)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– A Fidesz képviselői csatlakoztak ahhoz a frakcióhoz, amelyben eddigi szövetségesei – a lengyel Jog és Igazságosság párt, valamint a Matteo Salvini vezette olasz Liga – mellett szélsőjobboldali szervezetek, például az Alternatíva Németországért tagjai is helyet foglalnak – írja a Népszava.

HIRDETÉS - AIP

Ez azt jelenti, mostantól az Európai Konzervatív Frakció és Demokratikus Szövetség nevű frakcióban politizálnak. A 89 tagú csoportban a brit és a lengyel euroszkeptikusok mellett megtalálni az európai szélsőjobb kemény magjához tartozó pártokat: többek között a német Alternatíva Németországért, a belga Flamand Érdek és az osztrák Szabadságpárt tagjait. Nincs közöttük azonban a Marine Le Pen által vezetett francia Nemzeti Tömörülés, és a holland szabadságpárti Geert Wilders sem, aki a függetlenek között foglal helyet.

HIRDETÉS
HIRDETÉS - 8

Felhívták rá a figyelmet: ez a politikai csoport egyelőre nem az Európai Parlamentben működik, hanem a 47 tagországot számláló, strasbourgi székhelyű Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlésében. Az ET-ben Magyarországról 14 képviselő vesz részt, közülük hatan tartoznak a Fideszhez. A lap emlékeztetett, miután a kormánypárt március közepén kilépett az Európai Néppártból (EPP), a strasbourgi közgyűlésbe delegált tagjainak is távozniuk kellett az ottani kereszténydemokrata tömörülésbő, míg a KDNP-sek ezen szervezet esetén is maradtak az EPP-ben.

A lap arra is kitért, az ET honlapja szerint a fideszesek csatlakozásával az európai konzervatívok csoportja a harmadik legnagyobb frakció lett az Európa Tanács parlamenti közgyűlésében a szocialisták és a néppártiak után, megelőzve a liberálisokat. Kifejtették, a 89 tagú csoportban vannak az európai szélsőjobb kemény magjához tartozó pártok: például a német Alternatíva Németországért, a belga Flamand Érdek és az osztrák Szabadságpárt tagjait. Ugyanakkor nincs közöttük a Marine Le Pen által vezetett francia Nemzeti Tömörülés és a holland szabadságpárti Geert Wilders sem.

Ugyan a Népszava kereste az ügyben Németh Zsolt delegációvezetőt, nem kaptak tőle választ. Ugyanakkor Németh az állami hírügynökségnek már nyilatkozott, és azt mondta: az európai konzervatívok frakciójához való csatlakozás fontos lépést jelent az európai jobboldalon belüli együttműködés kialakításának irányába az Európa Tanács fórumán belül. A közgyűlés magyar delegációjának vezetője arról is tájékoztatta az MTI-t, hogy az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése hétfőn a közgyűlés politikai bizottságának elnökévé választotta meg őt. Az elnöki pozíció betöltése azért is fontos, mert ez által Magyarország még sikeresebben tudja majd megvalósítani a május 21-től kezdődő, fél éves európa tanácsi elnöksége munkaprogramjának prioritásait – tette hozzá a politikus.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: Európa Tanács, Európai Konzervatív Frakció és Demokratikus Szövetség, Fidesz, Németh Zsolt, Strasbourg


Bulvár rovat

Bulvár rovat

Ihaj, csuhaj, micsoda lagzi lesz ez! Habár meghívva nem leszünk, de attól tartok, a menyasszonytánchoz mégis a mi zsebünkből kerülnek a milliók a tányérkára.

HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Jordán Ferenc

Jordán Ferenc (Fotó: Az élet, meg minden)

Árnyék podcast – Vörös tér, Budapest

Pin It on Pinterest