Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Összegyűltek a hazai aláírások a méheket védő európai kampányhoz

Szerző: | 2021. április 20., 07:43 | Belföld, EU

Méhek (Fotó: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Összegyűlt kellő számú, 15 750 aláírás Magyarországról a Mentsük meg a méheket és a gazdákat! címmel létrehozott európai polgári kezdeményezéshez – közölte a kampány magyarországi koordinátora, a Magyar Természetvédők Szövetsége.

HIRDETÉS - AIP

Magyarország a 6. Európai Uniós tagállam, amely teljesítette az aláírásgyűjtésből a rá eső részt. Uniós szinten ennél jóval több, összesen 1 millió aláírás kell, de a kampány már félúton tart a siker felé – írták.

HIRDETÉS
HIRDETÉS - 8

A petíció azt szeretné elérni, hogy az Európai Bizottság a tagországoknak, és az Európai Parlamentnek javasolja a szintetikus növényvédők kivonását a mezőgazdaságából 2035-ig. Sürgetik a biológiai sokféleség helyreállítását is, különös tekintettel a mezőgazdasági területeken található természetes élőhelyekre. Az egyik nem zárja ki a másikat, sőt erősíthetik is egymást – tették hozzá. A kezdeményezők a beporzóbarát gazdálkodást támogatásokkal is segítenék, amihez szerintük a kis gazdaságokra alapuló, fenntartható termelést kellene erősíteni.

A Közös Agrárpolitikáról szóló egyeztetések még nem zárultak le, a közlemény szerint ezért különösen fontos, hogy az EU polgárai nyomást gyakoroljanak a politikusokra. Hozzátették ugyanakkor, hogy a beporzókat a közvetlen környezetében is segítheti mindenki, akár körültekintő kertgondozással, akár környezetkímélő termékek vásárlásával.

Az akcióhoz Nagy István agrárminiszter is csatlakozott. Mint Facebook-bejegyzésében írja, fontos számára ugyanis, hogy olyan KAP kerüljön felfogadásra, amely figyelembe veszi a beporzók és a gazdák érdekeit is.

Mint írják, a kampány teljes sikeréhez még nagyon sok aláírás hiányzik európai szinten. Ezért a magyar támogatók gyűjtését is folytatják és várják a további csatlakozókat, hogy összegyűlhessen uniós szinten is a szükséges egymillió aláírás. Az európai polgári kezdeményezést itt lehet aláírni: mtvsz.hu/mehek.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: Európai Bizottság, kampány, Magyar Természetvédők Szövetsége, méhek


HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Jordán Ferenc

Jordán Ferenc (Fotó: Az élet, meg minden)

Árnyék podcast – Vörös tér, Budapest

Pin It on Pinterest