Júliusra elérheti a nyájimmunitást az EU

Júliusra elérheti a nyájimmunitást az EU

Oltásához elkészített, a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyaggal, a Comirnaty-vakcinával töltött fecskendõk a fõvárosi Honvédkórház oltópontján 2021. április 13-án (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyta, hogy a Pfizer húsz százalékkal megnövelje termelési kapacitását a belgiumi Puursban lévő üzemében. Ezzel ez a gyár lesz a legnagyobb Európában – jelentették be a helyszínen.

A hírt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke közölte, amikor a belga miniszterelnökkel felkereste az üzemet. Von der Leyen hozzátette, hogy ez a gyáregység egy év alatt egymilliárd koronavírus elleni oltást képes termelni. Úgy fogalmazott: „Mi vagyunk a világ gyógyszertára”.

A Bizottság első embere azt is közölte, hogy napokon belül aláírják a Biontech-Pfizerrel az újabb, harmadik megállapodást, amely 1,8 milliárd adag vakcinára vonatkozik. A gyógyszergyárnak  2022-ben és 2023-ban kell leszállítani ezt a mennyiséget az EU számára. Ezeknek az oltásoknak az az előnyük, hogy a második generációs vírusmuntánsokkal szemben is védettséget adnak.

Ugyanakkor Von der Leyen elismerte, hogy voltak nehézségek a szállításokkal, de köszönhetően például a Biontech-Pfizer erőfeszítéseinek, már júliusban elérhetővé válik a felnőtt lakosság hetven százalékának beoltása. Ez azért fontos, mert az eddigi hivatalos kommunikációban az szerepelt, hogy ezt a szintet csak augusztusra lesz képes az EU teljesíteni. Jelenleg az Unióban 123 millió ember kapta meg legalább az első oltást.

Ursula von der Leyen arra viszont nem tudott választ adni, hogy pert indítanak-e a késve és keveset szállító AstraZenecával szemben, mert „ez a döntés még nem született meg”.

Alexander de Croo belga miniszterelnök a gyárban folyó összehangolt munkát dicsérte, mint mondta, „csak a csapatmunkának, csak a közös fellépésnek van jövője Európában, ami most történik, az növelni fogja az európai projekt iránti bizalmat”.

Albert Bourla, a Pfizer vezérigazgatója elmondta, hogy a puurs-i üzemben lényegesen felgyorsult a gyártási folyamat, ennek köszönhetően ebben a negyedévben 250 millió adag oltást szállítanak az uniós fővárosokba. Csak májusban több mint 100 millió adagot lesznek képesek előállítani kizárólag ebben az üzemben. „Készek vagyunk továbbra is támogatni az Európai Uniót a koronavírussal szemben folytatott folyamatos küzdelmében” – jelentette ki a cégvezető.

A vakcina kifejlesztésében meghatározó szerepet játszó Biontech társalapítója, Özlem Türeci a következőket mondta: „Amikor a cégünket sok évvel ezelőtt létrehoztuk, akkor volt egy álmunk. Nem csak egyszerűen gyógyszerek előállításában szerettünk volna részt venni, hanem elő kívántuk mozdítani a köz- és a magánszféra közötti partnerséget.”