Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

„Gyanús” a Fudan egyetem Budapestre invitálása

Szerző: | 2021. május 06., 06:43 | EU

A Fudan Egyetem kampusa Sanghajban (Fotó: Shutterstock)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Unió szerint megálljt kellene parancsolni a piactorzító kínai pénzmozgásoknak és a kommunista ideológia terjesztésének is – írja a Népszava.

HIRDETÉS - AIP

A lapnak megszólalt a Kínával fenntartott kapcsolatokért felelős EP-delegáció vezetője, aki problémásnak tartja, hogy a magyar kormány Budapestre hívja a Fudan egyetemet. – Akkor invitálnak Magyarországra egy kínai egyetemet, amikor a kutatási és egyetemi szabadságot súlyosan korlátozzák. Ez több mint gyanús – fogalmazott Reinhard Bütikofer német zöldpárti EP-képviselő.

A politikus szerint nem lehet azzal takarózni, hogy az EU nem szólhat bele a tagállamok oktatási rendszerébe és oktatáspolitikájába. Hiszen minden tagállam aláírta az Európai Unió Szerződését, amelynek 2. cikkelye tartalmazza az európai értékeket. – Nincs olyan, hogy valaki európai szinten demokrata, nemzeti szinten pedig autokrata – mondta.

Emlékezetes, a Direkt 36 oknyomozó portál derítette ki nemrég, hogy a magyar kormány egy kínai állami óriásvállalattal szeretné megvalósítani a magyar felsőoktatás elmúlt évtizedeinek egyik legnagyobb beruházását, a sanghaji elitegyetem, a Fudan budapesti kampuszának építését. Mindezt egyébkén több száz milliárd forintnyi kínai hitelből. Az ügy nemzetbiztonsági kérdéseket is felszínre hozott, hiszen a kínai egyetem a kínai állampárt fontos utánpótlásképzője is.

A tervek ellen továbbra is hevesen tiltakozik Karácsony Gergely főpolgármester, illetve Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: Európai Unió, Fudan, kínai befolyásszerzés, kínai egyetem, Reinhard Bütikofer


HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Presser Gábor

Árnyék podcast: Miért költöztünk külföldre? – szülinapi adás

Fotó: Unsplash/Matt Botsford

Fotó: Unsplash/Matt Botsford

Pin It on Pinterest