Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Uniós gyógyszerügynökség: Minden engedélyezett vakcina véd a vírusmutánsok ellen

Szerző: | 2021. június 17., 21:36 | EU

Képünk illusztráció! A német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina fecskendőkben előkészítve az oltáshoz a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház oltópontján 2021. május 27-én (Fotó: MTI/Komka Péter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A rendelkezésre álló adatok azt mutatják, hogy az európai uniós használatra eddig engedélyezett valamennyi koronavírus elleni oltóanyag – köztük az AstraZeneca, a Pfizer/BioNtech, a Moderna és a Johnson & Johnson vakcinája – védelmet nyújt a vírus összes domináns törzsével szemben – közölte Marco Cavaleri, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vezető tisztségviselője csütörtökön.

HIRDETÉS - AIP

Az azonos típusú, de különböző gyártók által készített oltóanyagok együttes alkalmazására vonatkozóan azt mondta: a korábbi tapasztalatok alapján a vakcinák „keverése” jó stratégiának tűnik, azonban még kevés bizonyíték áll rendelkezésre a teljes hatékonyság megállapítására. Noha folynak ez irányú vizsgálatok, ebben a szakaszban még nem lehet egyértelmű ajánlást megfogalmazni.

Felidézte azt is, hogy az uniós ügynökség illetékes kockázatértékelő bizottsága (PRAC) nemrégiben arra a következtetésre jutott, hogy az AstraZeneca-oltóanyag egyik mellékhatása lehet a kapilláris szivárgási szindróma, ezért a vakcina termékinformációjának frissítését javasolta. Az oltóanyag esetében a szindrómát fel kell tüntetni a vakcina „nagyon ritka mellékhatásaként”. Az AstraZeneca oltóanyagával kapcsolatban arról is beszélt, hogy az Egyesült Királyságban gyűjtött adatok azt mutatják: az első beoltás is már hatásos a fokozottan fertőzőképes, Delta nevű variánsával szemben, de a második adag beadása jelentősen növelné a védelmet. A hatékonyság fokozása érdekében fontos lenne, hogy lerövidüljön a két dózis beadása közötti időszak.

Marco Cavaleri emlékeztetett, hogy a gyógyszerügynökség jelenleg négy oltóanyag, a német Curevac, az amerikai Novavax, a kínai Sinovac és az orosz Szputnyik vakcinák hatékonyságát vizsgálja. Az oltóanyagok folyamatos felülvizsgálata addig folytatódik, amíg az EMA elegendő bizonyítékkal nem rendelkezik egy hivatalos forgalombahozatali engedély iránti kérelem benyújtásához.

(MTI)

HIRDETÉS - AIP

Címkék: Európai Gyógyszerügynökség, vakcina


HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Kötöttfogás Extra

Támogasson minket!

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Árnyék podcast – Mikor lépünk ki az EU-ból?

Az élet meg minden podcast – Zubreczki Dávid

Pin It on Pinterest