Uniós gyógyszerügynökség: Minden engedélyezett vakcina véd a vírusmutánsok ellen

Uniós gyógyszerügynökség: Minden engedélyezett vakcina véd a vírusmutánsok ellen

A német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina fecskendőkben előkészítve az oltáshoz a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház oltópontján 2021. május 27-én (Fotó: MTI/Komka Péter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A rendelkezésre álló adatok azt mutatják, hogy az európai uniós használatra eddig engedélyezett valamennyi koronavírus elleni oltóanyag – köztük az AstraZeneca, a Pfizer/BioNtech, a Moderna és a Johnson & Johnson vakcinája – védelmet nyújt a vírus összes domináns törzsével szemben – közölte Marco Cavaleri, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vezető tisztségviselője csütörtökön.

Az azonos típusú, de különböző gyártók által készített oltóanyagok együttes alkalmazására vonatkozóan azt mondta: a korábbi tapasztalatok alapján a vakcinák „keverése” jó stratégiának tűnik, azonban még kevés bizonyíték áll rendelkezésre a teljes hatékonyság megállapítására. Noha folynak ez irányú vizsgálatok, ebben a szakaszban még nem lehet egyértelmű ajánlást megfogalmazni.

Felidézte azt is, hogy az uniós ügynökség illetékes kockázatértékelő bizottsága (PRAC) nemrégiben arra a következtetésre jutott, hogy az AstraZeneca-oltóanyag egyik mellékhatása lehet a kapilláris szivárgási szindróma, ezért a vakcina termékinformációjának frissítését javasolta. Az oltóanyag esetében a szindrómát fel kell tüntetni a vakcina „nagyon ritka mellékhatásaként”. Az AstraZeneca oltóanyagával kapcsolatban arról is beszélt, hogy az Egyesült Királyságban gyűjtött adatok azt mutatják: az első beoltás is már hatásos a fokozottan fertőzőképes, Delta nevű variánsával szemben, de a második adag beadása jelentősen növelné a védelmet. A hatékonyság fokozása érdekében fontos lenne, hogy lerövidüljön a két dózis beadása közötti időszak.

Marco Cavaleri emlékeztetett, hogy a gyógyszerügynökség jelenleg négy oltóanyag, a német Curevac, az amerikai Novavax, a kínai Sinovac és az orosz Szputnyik vakcinák hatékonyságát vizsgálja. Az oltóanyagok folyamatos felülvizsgálata addig folytatódik, amíg az EMA elegendő bizonyítékkal nem rendelkezik egy hivatalos forgalombahozatali engedély iránti kérelem benyújtásához.

(MTI)

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.