Vizsgálja az Európai Bizottság, nem sértik-e az uniós jogot a magyar törvények

Vizsgálja az Európai Bizottság, nem sértik-e az uniós jogot a magyar törvények

Vera Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős cseh alelnöke közös internetes sajtótájékoztatót tart Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője (nincs a képen) Brüsszelben 2020. június 10-én (Fotó: MTI/AP pool/Francisco Seco)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Bizottság megvizsgálja, hogy a magyar törvény szembemegy-e az uniós szabályozással – közölte Věra Jourová, az Európai Bizottság alelnöke a múlt héten megszavazott melegellenes pedofiltörvény kapcsán kedd esti sajtótájékoztatóján.

Jourová az általános ügyekért felelős uniós miniszterek egynapos luxembourgi találkozója után számolt be a tanácskozásról Ana Paula Zacarias portugál Európa-ügyi államtitkárral, aki a Bizottság alelnöke mellett képviselte az Európai Unió Tanácsának álláspontját.

– Olyan Európában hiszünk, amely elfogadja a sokszínűséget, és amely nem rejti el azt a gyermekek elöl – jelentette ki az alelnök.

Vera Jourová a „pedofiltörvény” kapcsán kijelentette: a véleménynyilvánítás szabadságát védeni kell, és senkit sem szabad hátrányosan megkülönböztetni szexuális irányultsága miatt.

„A számos aggodalomra okot adó magyar ügyet érintően az Európai Bizottság azon a véleményen van: a magyar hatóságok részéről nincs látható törekvés arra, hogy megvédjék az európai értékeket. Az uniós bizottság kész a párbeszédre Magyarországgal a vitás jogi ügyek rendezése érdekében, mint ahogy kész minden rendelkezésére álló eszközt használni akkor, ha az szükségesnek látja” – emelte ki.

Zacarias portugál államtitkár hozzátette: ha nem Portugália töltené be júliusig az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét, akkor ők is csatlakoztak volna ahhoz a 13 uniós tagállamhoz, akik közös nyilatkozatban ítélték el a melegellenes törvényeket.

A belga külügyminiszter által kedd délután közzétett nyilatkozathoz csatlakozott többek között Németország, Franciaország, a balti és a Benelux-államok, valamint a skandináv uniós országok is. Ebben azt kérik az Európai Bizottságtól, hogy a szerződések őreként lépjen fel az uniós jog védelme érdekében, és ha kell, akár az Európai Bíróságig is vigye el az ügyet.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.