EurActiv: Szerzett jogot nem venne el az ellenzék a határon túli magyaroktól

EurActiv: Szerzett jogot nem venne el az ellenzék a határon túli magyaroktól

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára köszöntőt mond az új magyar napköziotthon alapkőletételén az erdélyi Magyarpéterfalván 2021. október 2-án. MTI/Biró István

Fotó: Fotó: MTI, Bíró István / Fotó: MTI, Bíró István

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A magyar kormány eurómilliókat költ évente a szomszédos országokban élő magyar kisebbségekre. Elemzők szerint Orbán Viktor miniszterelnöknek az a szándéka, hogy megvásárolja a külföldön élő magyarok szavazatát – írja az EurActiv, amelynek cikkét a Klubrádió szemlézte.

A brüsszeli uniós hírportál emlékeztetett: a Fidesz 2011-ben az állampolgársági törvény módosításával leegyszerűsítette a magyar állampolgárság megszerzését. A 2018-as parlamenti választásokon az állandó magyarországi lakóhellyel nem rendelkező magyarok által leadott 225 ezer szavazat 96 százalékát a Fidesz kapta – írták.

Az EurActivnak a HVG-től átvett adatai szerint a kormány egyre nagyobb összegeket fordít a külföldön élő magyarokra. Az ilyen támogatás elosztásának elsődleges eszköze a Bethlen Gábor Alapítvány, amely csak 2020-ban 128 milliárd forintot, vagyis 351 millió eurót fizetett ki úgymond nemzetpolitikai célokra. A pénz egyházakhoz, kulturális és művészeti szervezetekhez, oktatási és médiaintézményekhez, sportklubokhoz került.

Szlovákiában az Alapítvány több mint 140 millió eurót költött el különböző projektekre, és több ezer euró került magyar kisebbségi politikusokhoz köthető szervezetek számláira – idézték a meggyilkolt Ján Kuciak szlovák újságíróról elnevezett oknyomozó központ adatait.

Az EurActiv felidézte, hogy idén egyes magyar mezőgazdasági vállalkozások támogatásokat kaptak szántóföldek megvásárlására a környező országokban. Ivan Korčok szlovák külügyminiszter bírálta a lépést, és ezt hivatalos levélben tette szóvá magyar partnerének, Szijjártó Péternek. Néhány napra rá az Orbán-kormány minden magyarázat nélkül ejtette a tervet. Romániában szintén akadályba ütköztek a mezőgazdasági alapok: a kormány úgy változtatta meg a szabályozást, hogy a magyar vállalkozások számára lehetetlenné vált a piacra történő bejutás.

Idézték Márki-Zay Pétert, az ellenék előválasztáson győztes miniszterelnök-jelöltjét is. Az erdélyi Transindexnek arra a felvetésére, hogy mi az ellenzéki koalíció politikája a határon túli magyarokat illetően, Márki-Zay azt válaszolta: konszenzus van abban, hogy szerzett jogokat nem fognak elvenni tőlük. Egyúttal jelezte, támogatja Jakab Péternek, a Jobbik elnökének azt a javaslatát, miszerint a nem Magyarországon élő magyar nemzetiségűeknek közvetlen képviseletet biztosítsanak az Országgyűlésben, külön nekik szánt helyekkel.