Európa próbálja elszigetelni az Egyesült Királyságot a mutáns koronavírus miatt. De lehet, hogy már késő

Európa próbálja elszigetelni az Egyesült Királyságot a mutáns koronavírus miatt. De lehet, hogy már késő

Nagy-Britannia koronavírus idején: maradj otthon, védd az Országos Egészségügyi Szolgálatot és ments életeket (Fotó: MTI/EPA/Will Oliver)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Londont ma 0 órakor olyan szigorúan lezárták, amilyen komoly biztonsági szint eddig még nem is létezett. Mindezt amiatt, hogy egy a korábbinál 70 százalékkal gyorsabban terjedő koronavírus-mutációt fedeztek fel, ami nagy valószínűséggel felelős az utóbbi napokban rettentően emelkedő londoni, illetve délkelet-angliai fertőzésszámokért.

Egyelőre úgy tűnik, hogy a mutáció csak a vírus virulenciáját segítette, az általa okozott betegség nem súlyosabb, mit az eddigiek, és arra sincs bizonyíték, hogy a halálozási ráta magasabb lenne. De az nagyon valószínű, hogy e változat sokkal gyorsabban terjed.

Az európai országok kétségbeesetten próbálják elzárni azokat a csatornákat, ahogy a mutáns vírus bejuthatna hozzájuk is. Hollandia és Belgium leállította a Nagy-Britanniából induló repülőjáratok fogadását, Belgium a vonatközlekedést is leállította a két ország között.

Izraelben kötelező karantén-szállodákba kerülnek már vasárnaptól az Egyesült Királyságból hazautazó izraeliek, külföldiek pedig be sem léphetnek Nagy-Britanniából Izraelbe a koronavírus szigetországban terjedő új törzse miatt. Így határozott a járvány ügyeivel foglalkozó koronakabinet, amelynek vasárnapi döntéseit az izraeli közszolgálati rádió ismertette.

A tel-avivi Ben Gurion repülőtéren már vasárnap külön terminálon kellett landolnia a Londonból érkező két repülőgépnek. Az utasok közül a több tucat izraeli állampolgárt a koronavírus-tesztet követően kötelezően karantén-hotelbe szállították, a külföldieket pedig nem engedték be az országba, sőt még a gép fedélzetét sem hagyhatták el.

Eddig Izraelbe látogathattak külföldiek, ha az egészségügyi minisztérium által jóváhagyott családi eseményeken vettek részt elsőfokú rokonok (szülők, gyermekek, testvérek) invitálására, vagy más, a szabályozásban megjelent okokból. A koronakabinet vasárnapi határozata szerint az Egyesült Királyságból, Dániából és a Dél-afrikai Köztársaságból az utóbbi két hét során beutazóknak utólagosan tesztelésre kell menniük, és házi karanténba kell vonulniuk, mert félő, hogy magukkal hozták a vírusnak az eddiginél sokkal gyorsabban terjedő, új altípusát, és egyelőre nem világos, hogy ezekre is védettséget nyújtanak-e a már bejegyzett oltások.

Emellett vasárnaptól kezdve minden országot "pirosnak", vagyis erősen fertőzöttnek tekint Izrael, és a külföldről visszatérőknek 14 napra karanténba kell menniük. Ez lerövidíthető tíz napra két negatív teszttel, az elsőt az érkezés napján, a másodikat pedig kilenc nappal később kell elvégezni. A szigorú intézkedések alól az egyetlen kivétel, hogy az eddig "zöldnek" vagyis biztonságosnak tekintett országoknál, mint amilyen az Egyesült Arab Emírségek vagy a Seychelle-szigetek voltak, a hanukai utazás után hazaérkezők december 26-ig mentesülnek a karanténkötelezettség alól - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet.

Szombaton 61 ezer 994 tesztből 1866 pozitívnak bizonyult, ami 3,1 százalékos arányt jelent. Március óta 373 ezer 655-en fertőződtek meg Izraelben a koronavírussal. Jelenleg 24 ezer 356 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium honlapja. A SARS-CoV-2 vírus okozta betegségben február óta 3082-en haltak meg. Jelenleg 799 beteget ápolnak a kórházakban országszerte, közülük 466-an súlyos állapotban vannak, 113 embert kapcsoltak lélegeztetőgépre. (MTI)