Európa több városában is ezrek tüntettek a járványügyi intézkedések ellen

Európa több városában is ezrek tüntettek a járványügyi intézkedések ellen

Florian Philippot (k), a Les Patriotes (A hazafiak) párt vezetője részt vesz a koronavírus elleni oltás felvételét bizonyító uniós digitális Covid-igazolvány elleni tüntetésen Párizsban 2022. január 15-én. (MTI/EPA/Mohamed Badra)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Európa több városában tüntettek szombaton a kormányok járványügyi intézkedései ellen, írja az MTI. Az osztrák fővárosban ezrek vonultak az utcára a koronavírus elleni kötelező védőoltás bevezetésének terve ellen. „A kormány mondjon le” – skandálta a tömeg a bécsi óvárosban tartott szokásosnak nevezhető szombat esti demonstráción.

Az osztrák kormány novemberben jelentette be a negyedik országos karantént, és közölte, hogy – elsőként az Európai Unióban – kötelezővé kívánja tenni a védőoltást mindenki számára. A parlament várhatóan a jövő héten szavaz az indítványról.

Az észak-németországi Hamburgban több mint ezren vettek részt a vírustagadók és összeesküvéselméleteket vallók elleni megmozduláson „Összeesküvés-elméletek helyett szolidaritás és felvilágosodás” transzparenssel. A megmozdulást eredetileg az oltásellenesek tüntetése ellen szervezték, amelyre legalább tizenöt-ezer résztvevőt vártak. A tüntetést azonban a rendőrség csütörtökön az omikron variáns jelentette fertőzésveszély miatt betiltotta.

Több tüntetést szerveztek szombaton Hamburgban, egyebek mellett a kormány Covid-19 világjárvánnyal kapcsolatos egészségügyi politikája elleni tiltakozásul. 

Rómában is ezrek tüntettek a kormány járványügyi politikája ellen. A Laterani Szent János téren – sajtójelentések szerint mintegy ötezer – összegyűlt tüntető előtt az egyik felszólaló hangsúlyozta: „Dühösek az emberek”.

Mario Draghi kormánya nemrégiben szigorított a karanténszabályokon, és egyebek mellett bevezette az ötven év felettiek számára kötelező védőoltást.

Franciaország több városában is tiltakoztak szombaton az új oltási igazolás ellen. Több nagygyűlést tartottak Párizsban, az egyiket az Eiffel-toronnyal szemben. Lyonban, Nantes-ban, Bordeaux-ban és Marseille-ben is utcára vonultak az intézkedés ellenzői.

A The Guardian beszámolója szerint a tömegek azt skandálták, hogy „nem a vakcinára” és „szabadságot Djokovicnak”. A szerb teniszező még múlt szerdán érkezett meg az ausztráliai Melbourne-be, hogy részt vegyen az év első Grand Slam-tornáján, amin ő a címvédő. Az ausztrál hatóságok azonban megtagadták a belépését, mert nem oltatta be magát, az indokait nem fogadták el. Azóta rengeteg minden történt az indulatokat felkorbácsoló ügyben, a legújabb fejlemény az, hogy vasárnap reggelre tűzték ki a bírósági tárgyalást Ausztráliában, amelyen eldől, hogy kitoloncolják-e az országból a versenyzőt vagy sem.