Európai energiaválság – Koszovóban már gördülő áramszünet lép életbe

Európai energiaválság – Koszovóban már gördülő áramszünet lép életbe

Fotó: Magyar Hang

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyre súlyosbodik az energiaválság Európában, a kétmilliós Koszovóban már gördülő áramszünetet kellett bevezetni a Tőzsdefórum.hu értesülése szerint. Ez azt jelenti, hogy a villamosenergia-szállítást az elosztás különböző részein átfedés nélküli időszakokra leállítják. 

Koszovó legnagyobb szénerőművét a múlt hónapban technikai okok miatt le kellett zárni, ezek után a hálózat a Kosovo Energy Distribution Services közlése szerint túlzottan leterheltté vált, így csütörtökön be kellett jelenteni az első kétórás áramszünetet. 

A kiesés okozta hiányt nem tudták azonnal pótolni, a kormány csak magas áron tudott villamos energiát importálni, egyúttal felhívták a lakosság figyelmét, hogy próbáljanak takarékoskodni az energiafelhasználásuk terén. Mint írják, a belső termeléssel nem tudják fedezni a fogyasztás és a globális energiaválság okozta hiányt.