Eutanáziát hajtottak végre Belgiumban egy 23 éves nőn

Eutanáziát hajtottak végre Belgiumban egy 23 éves nőn

Shanti De Corte (Forrás: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Arra hivatkozva, hogy elviselhetetlen lelki fájdalmai voltak, eutanáziát hajtottak végre Brüsszelben egy 23 éves nőn. Az RTBF.be szerint Shanti De Corte egy 2016-os brüsszeli terrortámadás túlélője volt, az eset hosszú évekre traumatizálta őt. A nő a történtek után egy időre bekerült egy pszichiátriai intézetbe is, ahol egyébként korábban, már a terrortámadás előtt is többször megfordult pszichés problémái miatt.

Az RTBF cikkéből kiderül, hogy a pszichiáterek a fiatal lányt az elmúlt években egyre inkább vitatott módon próbálták kezelni. Azaz: antidepresszánsokat írtak fel neki, egyre komolyabbakat, egyre súlyosabb mennyiségben. A gyógyszerek végül teljesen függővé is tették őt, Facebook-posztjai szerint a rabjukká vált. A cikk idézi egy bejegyzését, amely szerint már reggelihez több gyógyszert is vett be, a nap végére pedig általában eljutott tizenegy antidepresszánsig. „Az összes gyógyszertől, amit beveszek, úgy érzem magam, mint egy kísértet, aki nem érez többé semmit. Vannak talán a gyógyszereken kívül más megoldások is” – fogalmazott.

Shanti De Corte több hónapon keresztül ki-be járt az intézményből, mígnem aztán 2018-ban el nem kellett szenvednie egy másik bent lakó erőszakos szexuális közeledését. Amikor kikerült, a nyilvánosság előtt be is számolt a történtekről, példaként kívánt szolgálni más áldozatok előtt. A javulás viszont csak időleges volt, 2020-ban pedig újra öngyilkosságot kísérelt meg. Barátai igyekeztek segíteni őt, többen olyanok is, akik ott voltak vele együtt a brüsszeli repülőtéren a terrortámadás elkövetésekor. A Facebook-oldala szerint Shanti De Corte az elmúlt években is sok időt töltött a barátaival, közösen fociztak, a tengerparton volt. Tehát nem egy pszichiátriai intézetben élt már évek óta, igyekezett kifejezetten hétköznapi életet élni. Közben viszont a fiatal nő elkezdett beadni kérvényeket eutanáziára, megszüntethetetlen lelki fájdalmakra hivatkozva. Ezeket folyamatosan elutasították, egészen a legutóbbi időkig.

Amikor értesült a kérvényekről, egy ostende-i terapeuta felajánlotta a segítségét, de Shanti De Corte pszichiátere egyszerűen visszautasította a dolgot, hivatkozva arra, hogy ügyfelét nem érdekli az ajánlat.

Idén áprilisban végül két pszichiáter rábólintott az eutanáziára, amit május 7-én végre is hajtottak.

Az illetékes bizottság részéről az RTBF-nek azt állították, hogy a törvényeket tiszteletben tartották, és a fiatal nő valóban olyan elviselhetetlen lelki fájdalmakkal küzdött, hogy a kérésre rá kellett bólintani. A brüsszeli CHU Brugmann neurológusa, Paul Deltenre szerint viszont semmit nem lehetett volna veszíteni azzal, ha elfogadják az ostende-i terapeuta ajánlatát. Több forrás szerint is az antwerpeni ügyészség vizsgálatot indított az ügyben, ezt viszont utóbbi részéről nem erősítették meg.

Az eset a francia közéletben is nagy hullámokat kavart. A radikális jobboldali politikus, Marion Maréchal több bejegyzésben is foglalkozott a történtekkel, mind az iszlamista támadás, mind az eutanázia miatt. Jean-Marie Le Pen unokája, aki korábban a francia Alkotmányozó Nemzetgyűlés tagja is volt, egyik posztjában úgy fogalmazott, Shanti De Corte tragédiája megmutatja, hogy az „asszisztált öngyilkosság” milyen súlyos túlzásokhoz tud vezetni. Felhívta rá a figyelmet, hogy alig néhány hete szólalt fel „a szörnyű belga modell” ellen, amelyet elmondása szerint Emmanuel Macron viszont jó példaként emlegetett.