Evakuálás Afganisztánból: „Közel sem vagyunk ahhoz, ahol szeretnénk tartani”

Evakuálás Afganisztánból: „Közel sem vagyunk ahhoz, ahol szeretnénk tartani”

Amerikai katonák őrt állnak a kabuli nemzetközi repülőtér körül 2021. augusztus 16-án (Fotó: MTI/AP/Shekib Rahmani)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A amerikai hadseregnek jelenleg nincs kapacitása arra, hogy a kabuli repülőtér területén túlra is kiterjessze a biztonsági intézkedéseket annak érdekében, hogy több civilt biztonságosan kimenekíthessen Afganisztánból – közölte az amerikai védelmi miniszter. Lloyd Austin elmondása szerint jelenleg 4500 amerikai katona tartózkodik az afgán fővárosban. Az Egyesült Államok azon dolgozik, hogy minél több embert tudjanak evakuálni, és minél hamarabb elhagyják az országot, „de közel sem vagyunk ahhoz, ahol szeretnénk tartani” – fogalmazott.

Az Egyesült Államok kabuli nagykövetsége szerdán közölte az Afganisztánban tartózkodó amerikai állampolgárokkal, hogy az amerikai kormány nem tudja biztosítani a biztonságos eljutást a repülőtérre azok számára, akik el akarnak menekülni az országból.

John Kirby, a Pentagon szóvivője korábban arról számolt be, hogy magas rangú amerikai katonatisztek tálib parancsnokokkal tárgyalnak a fővárosban az ellenőrzőpontokról és a kijárási tilalomról, amelyek korlátozzák a repülőtérre igyekvő amerikaiakat és afgánokat. Eddig mintegy 5000 civilt menekítettek ki Afganisztánból, de azt akarják elérni, hogy naponta 5000-9000 embert vigyenek ki az ázsiai országból.

Mark Milley tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője közben az Afganisztán gyors összeomlásával és a tálibok hatalomátvételével kapcsolatban azt mondta: az amerikai hírszerzés „több forgatókönyvet” is lehetségesnek tartott, miután megkezdték a hadsereg kivonását. – Ezek egyike a tálibok közvetlen hatalomátvétele volt az afgán biztonsági erők és a kormány gyors összeomlását követően – mondta, hozzáfűzve, hogy a további lehetséges forgatókönyvek a polgárháború és a tárgyalásos rendezés voltak. – Semmi sem jelezte, hogy a hadsereg és a kormány összeomlik 11 nap alatt – fogalmazott.

(MTI)