Évi 400 ezer külföldi munkavállalót fogadna be Németország

Évi 400 ezer külföldi munkavállalót fogadna be Németország

Védőmaszkos dolgozók a Volkswagen zwickaui összeszerelő-üzemében 2020. április 23-án, miután a koronavírus-járvány miatt leállított termelés újraindult az üzemben (Fotó: MTI/AP/DPA/Hendrik Schmidt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A koronavírus-járványból való kilábaláshoz, illetve a kulcsfontosságú ágazatokban már akuttá váló munkaerőhiány kiegyensúlyozására évente körülbelül 400 ezer külföldi szakmunkás befogadására lenne szükség az új német koalíciós kormány szerint, adta hírül a Reuters

„A szakképzett munkaerő hiánya olyan súlyossá vált, hogy lelassítja a gazdaságunkat”, nyilatkozta Christian Duerr, a Német Szociáldemokrata Párt (FDP) parlamenti vezetője a Wirtschaftswoche című üzleti lapnak. A politikus szerint az elöregedő társadalom problémáit csak modern bevándorlási politikával lehet kezelni, így a 400 ezres bevándorlói számot olyan gyorsan el kell érniük, amilyen gyorsan csak lehet. 

Olaf Scholz kancellár kormányában a szociáldemokraták és a zöldek koalíciós megállapodásukban rögzítették, hogy az Európai Unión kívüli szakemberek alkalmazása tekintetében létrehoznak egy pontrendszert, valamint a nemzeti minimálbért 12 euró/óra összegre emelik, hogy vonzóbbá tegyék a külföldi szakembereknek a németországi munkát. 

A Német Gazdasági Intézet becslése szerint idén több mint 300 ezerrel csökken a munkaerő száma az országban, ugyanis jóval több idős munkavállaló vonul nyugdíjba, mint ahány fiatal belép a munkaerőpiacra. 

Ez a hiány 2029-re várhatóan több mint 650 000-re növekszik, így 2030-ra már körülbelül 5 millió munkaképes korú szakember fog hiányozni. 

Az évtizedek óta tartó alacsony születési ráta, az egyenetlen migráció után a csökkenő munkaerő időzített demográfiai bombát jelent a német állami nyugdíjrendszer számára.