Exit poll: Benjamin Netanjahu lehet újra Izrael miniszterelnöke

Exit poll: Benjamin Netanjahu lehet újra Izrael miniszterelnöke

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, a Likud párt elnöke beszél a jeruzsálemi parlamentben 2021. május 30-án (Fotó:
MTI/EPA/Flash 90 pool/Yonatan Sindel)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Izraelben három és fél éven belül kedden immár ötödször rendeznek parlamenti választásokat. Az urnák helyi idő szerint este 10 órakor zártak, az első exit pollok szerint Benjamin Netanjahu nyerte a választást – írja a Euronews.

A Benjamin Netanjahu volt miniszterelnököt, a parlamenti ellenzék vezetőjét támogató jobboldali-vallásos tömb várhatóan együtt 61 vagy 62 mandátumot szerez a 120 tagú kneszetben, és több honatyát küldhet a következő izraeli parlamentbe, mint a vele szemben álló pártok.

Netanjahu jobboldali Likud pártja lett a parlament legnagyobb ereje 30-31 mandátummal a különböző exit pollok alapján. 

Jaír Lapid jelenlegi miniszterelnök centrista Van Jövő pártja 22-24 parlamenti helyet kapott az exit pollok szerint, jelentősen elmaradva a Likudtól.

A harmadik legnagyobb parlamenti erő a Vallásos Cionisták nevű vallásos pártszövetség lett 14-15 parlamenti hellyel. A keleti ultraortodoxok Sasz nevű pártja 10 honatyát küldhet a kneszetbe, és az askenázi, vagyis Európából elszármazott ultraortodoxok Egyesült Tórapártja 7 mandátummmal rendelkezhet majd.

A Beni Ganc vezette Nemzeti Tábor nevű pártszövetség 11-13 képviselőt küldhet a parlamentbe a különböző exit pollok alapján. A szociáldemokrata Munkapárt 5-6, Avigdor Liberman Izrael a Hazánk nevű pártja 4-5, és a baloldali liberális Merec párt is 4-5 képviselői helyet szerzett.

Az iszlám hagyományőrző Raam párt 5, a Hadas-Tal nevű arab pártszövetség pedig várhatóan négy mandátummal fog rendelkezni, amennyiben a valós eredmények megfelelnek majd az exit pollok méréseinek.

A Balaad nevű arab párt, és Ajelet Saked Zsidó Otthon nevű pártja nem lépte át a bejutáshoz szükséges 3,25 százalékos választási küszöböt.

A választás végleges eredményeit csütörtökre-péntekre várják, de már szerda reggel pontosabb részeredményekre számítanak a szavazóurnák felbontása után – írja az MTI. Ha a végeredmény megfelel majd az exit polloknak, akkor Benjámin Netanjahu megalakíthatja a választási kampányban ígért tisztán jobboldali-vallásos pártokból álló új kormányát.

Helyi idő szerint este 8 órakor azt jelentette a Választási Bizottság, hogy 1999 óta a legmagasabb, 66,3 százalékos részvételi aránnyal számolhattak. 

A közvélemény-kutatások korábban szoros eredményt ígértek, illetve a Netanjahut támogató, és az ellene felsorakozott pártok közötti patthelyzet fennmaradását.

Izrael kaotikus évet tudhat maga mögött: Benjamin Netanjahu volt miniszterelnököt tavaly 12 évnyi hivatali idő után menesztették, korrupciós vádak miatt pedig eljárás zajlik ellene. Az előző választás 2021 márciusában volt, de a nyolcpárti „egységkormány” egy évig sem bírta, miután áprilisban kilépett a jobboldali minipártszövetség, a Jamina egyik képviselője. Ezzel ugyanis oda lett az egyfős többség a 120 fős kneszetben.

A június elején megalakult új kormányt a centrista Jes Atíd (Van Jövő) párt, a Naftáli Benet vezette, a telepesek érdekeit képviselő jobboldali Jobbra (Jamina), az iszlám hagyományokat őrző arab Raam párt, az Új Remény (Tikva Hadasa) nevű jobboldali párt, a szociáldemokrata Munkapárt, a baloldali liberális Merec párt és a jobboldali-szekuláris Izrael a Hazánk párt alkotta.