„Ez Európa megalázása” – Ukrajna is reagált Orbán Viktor reggeli rádióinterjújára

„Ez Európa megalázása” – Ukrajna is reagált Orbán Viktor reggeli rádióinterjújára

Szokásos péntek reggel a Kossuth Rádióban (Forrás: Orbán Viktor/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orbán Viktor szokásos péntek reggeli Kossuth rádiós interjújában Ukrajna várható ellentámadásáról is beszélt. Szerinte Keleten a helyzet változatlan, a háború nagyon durva fázisába lépett, majd a miniszterelnök úgy fogalmazott: „Ha támadok, háromszor akkora veszteségem lesz, mint annak, aki védekezik. Mivel Oroszország lakossága jóval nagyobb, mint Ukrajnáé, ilyen körülmények között nagy hadászati támadásokat indítani az vérfürdő.” Ezért Orbán Viktor szerint mindent meg kell tenni azért, hogy meggyőzzék a feleket a tűzszünetről és a tárgyalásokról. – Egyébként rengeteg életet fogunk elveszíteni – tette hozzá. 

Mihajlo Podoljak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója a Twitteren reagált az elhangzottakra, szerinte a magyar kormányfő ezzel az agresszor álláspontjára helyezkedett. „Orbán Viktor abszurd nyilvános álláspontja ismét demonstratív módon sérti az Európai Unió értékeit és általában a nemzetközi jogot. Ez Európa megalázása és Oroszország terrorista akcióinak elnézése. Ez az agresszor szándékos igazolása és bátorítása Ukrajna és közvetve Európa további rombolására...”

 

Podoljak szerint itt az ideje, hogy Magyarország felismerje, Ukrajna az ellentámadással saját területeit és lakosságát szerzi vissza, „ez pedig igazságos és kötelező”. A tanácsadó hozzátette, hogy amennyiben Orbán valóban az áldozatok miatt aggódik, akkor hívja fel „barátját”, Vlagyimir Putyint, hogy vonja ki az orosz erőket Ukrajna szuverén területéről. „Akkor vége a háborúnak. Nincs több áldozat. Egyedül a megszálló fegyveres erejének és felszerelésének teljes kivonása jelentheti a háború befejezését. Hallott bárki ilyen felhívást Orbántól Oroszországhoz?” – tette fel a kérdést Podoljak.

Orbán péntek reggeli interjúja Karácsony Gergelynél is kiverte a biztosítékot: arról, hogy a főpolgármester hogyan vélekedik erről, itt írtunk részletesen.