Ezrek tüntettek Lukasenka ellen a belarusz nők menetén

Ezrek tüntettek Lukasenka ellen a belarusz nők menetén

Az elnökválasztás eredménye ellen tiltakozó tüntetés Minszkben 2020. augusztus 25-én (Fotó: MTI/EPA/Taccjana Zenkovics)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ezrek vonultak Lukasenka lemondását követelve a minszki nők menetén – számol be az újabb tüntetésről a Reuters. A helyi biztonsági erők, és a speciális rendőrség (OMON) a vonulást nem engedélyezte, és kordonokkal zárta el a Függetlenség utat valamint a központi tereket. Ennek ellenére virágokkal és lufikkal tüntettek a nők.

Már 20 napja tart a tüntetéshullám Belaruszban, miután az ottani ellenzék és nemzetközi elemzők szerint is Aljakszandr Lukasenka elnök súlyosan elcsalta az eredményt az augusztus 9-i elnökválasztáson. A hivatalos adatok szerint „Európa utolsó diktátora” a szavazatok 80 százalékával győzött, ugyanakkor például az exitpoll felmérések alapján az ellenzéki jelölt, Szvjatlana Cihanouszkaja kapta a legtöbb szavazatot. Az ellenzék szerint a minszki vezetés elcsalta a választást, és a nyugati országok sem ismerik el a voksoláson született eredményt.

Hírek szerint a fehéroroszok vasárnap is óriástüntetésre készülnek Minszkben és más városokban, ahol azt fogják követelni, hogy a rezsim végre kezdjen tárgyalásokba képviselőikkel.