Ezúttal Kirgizisztán tüntette ki Szijjártó Pétert

Ezúttal Kirgizisztán tüntette ki Szijjártó Pétert

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Magyarország, a magyar gazdaság sokat profitált a Kirgizisztánnal való együttműködésből. Sokat dolgoztunk a kapcsolataink fejlesztéséért az elmúlt években, így jutottunk el idáig. Megtiszteltetés, hogy ezeket az erőfeszítéseket ma Kirgizisztán elnöke, Szadir Nurgozsojevics Zsaparov egy kitüntetéssel ismerte el – közölte Szijjártó Péter.

A külgazdasági és külügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött tájékoztatások és fotók tanúsága szerint mai kazahsztáni látogatásáról hazafelé tartva állt meg néhány órára a kirgiz fővárosban, Biskekben, ahol szintén tárgyalásokat folytat.

Szijjártó Pétert egyébként rend szerint baráti légkör fogadja a poszt-szovjet térségben. Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja előtt bő másfél hónappal például Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Barátság kitüntetésben részesítette – ahogy a hivatalos méltatás fogalmaz – a „kétoldalú kapcsolatok fejlesztésében elért eredményekért”. Miután Oroszország lerohanta Ukrajnát, Szijjártót meg is kérdezték, hogy nem akarja-e visszaadni a kitüntetést. Ő erre úgy válaszolt: „A kitüntetésnek nincsen jelentősége a jelenlegi helyzetben, mint ahogy nincs jelentősége annak sem, hogy Gyurcsány Ferenc a saját otthonában barátjaként fogadta Putyin orosz elnököt”.